Connect with us

Nagyobb, ámde könnyebb és laposabb kijelzők a közeljövőben

Dotkom

Nagyobb, ámde könnyebb és laposabb kijelzők a közeljövőben

Az energiaigény csökkentése és a hordozhatóság növelése szempontjából kedvező elmozdulás várható a folyadékkristályos kijelzők szegmensében – már az az idő sem várat sokáig magára, mikor kiszorítják a katódsugár-csöves monitorokat.

Az iSuppli e héten közzétett kutatása szerint 2005-re az LCD-piac értéke meghaladhatja a 46 milliárd dollárt is. Ebből a piacból azonban százalékosan kevesebb jut majd a noteszgépek számára; az LCD-k 21%-a teljesít majd notebookokban, az asztali számítógépeknél használt folyadékkristályos kijelzők aránya 40 százalékra ugrik majd meg a jelenlegi 21-ről.

Előrejelzések szerint a jelenleg noteszgépekben alkalmazott 15 colos TFT LCD-k 2005-2006 tájékán már érezhetően könnyebbek lesznek, mint most. Napjainkban ugyanis egy ilyen kijelző tömege 550 és 650 gramm között van, akkorra viszont ezen érték már 450 gramm alá csökken majd. Szintén előnyösen változik a kijelzők szélessége: a mai 6-7 mm-es vastagság 5 mm alatti ˝vékonyságra˝ csökken. Mindez jó hatással lesz az energiaigényre is: a jövő LCD-i csak 4 wattnyi erőforrás-igénnyel bírnak majd. Az általánosan használt felbontás az UXGA (1600×1200 pixel) lesz.

Az asztali folyadékkristályos kijelzőknél is általános lesz a 170 fokos látószög; illetve a jelenlegi 500:1 arányú kontraszt 1000:1 körüli értékre javul majd. Emellett a válaszidő a manapság használt 15 ms körüli értékről 7 ms alá csökken.

2006-ra már dominánssá válnak az LCD-k: abban az évben – előrejelzések szerint – 3,1 milliárd ilyen típusú kijelzőt fognak majd leszállítani. A jó öreg CRT ideje lassan végleg lejár.Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom