Connect with us

technokrata

Újabb felvonás az orosz-amerikai digitális hidegháborúban

Dotkom

Újabb felvonás az orosz-amerikai digitális hidegháborúban

Büntetendő e szerzői jogok megsértésére alkalmas program fejlesztése és kiadása – annak ellenére, hogy a lassan egy éve debütált szoftvert még senki sem használta illegális célokra? Az amerikaiak szerint igen, ám az oroszok erről más véleményen vannak.

Még tavaly decemberben érte szinte villámcsapásként a letartóztatás Dimitrij Sklyarovot, aki az orosz ElcomSoft egyik, az Adobe eBook programja szerzői jogvédelmének kikerülésével másolatot készítő programján dolgozott, illetve prezentációt tartott az Egyesült Államokban. Azóta már több felvonása is volt az ügynek: a bebörtönzött szláv kóder hazamehetett Oroszországba, s az Adobe megvádolta az ElcomSoftot is. Nemrég azonban újra az USA-ba kellett mennie Sklyarovnak, ugyanis megkezdődött a tárgyalás első szakasza.

Annak ellenére, hogy az orosz programozó személyesen részt vett a bírósági peren, a vád egy korábbi videofelvételt játszott le. A védelem hiába próbálta megakadályozni a körülbelül egy órás film lejátszását, a vád bemutatta azt. Ezen Sklyarov egy korábbi előadása volt látható, ahol demonstrálta az amerikai DMCA (Digital Millennium Copyright Act) törvényt megsértő szoftver működését.

Nem véletlenül: a videofelvétel egy részében Sklyarov elismerte, hogy a szoftver szerzői jogok kikerülésére is alkalmas – akár nagyobb mértékben is készíthetők az Adobe eBook szoftvere által olvasni képes elektronikus könyvekről másolatok. Ezzel természetesen tisztában volt az orosz programozó, aki arra kérte cégét még a program megjelenése előtt, hogy tegyenek közzé egy figyelmeztetést: az alkalmazás nem használható illegális másolatok készítésére. Ez azonban csak azután történt meg, mikor az Adobe figyelmeztette az ElcomSoftot.

Miért készítették el az oroszok ezt az alkalmazást? Sklyarov azzal érvelt, hogy nem csak a profitszerzés célja motiválta őket, hanem az is, hogy demonstrálják a PDF állományok védelmének gyengeségét. Az ügyben egyébként olyanokat is meghallgattak, aki használták az orosz szoftvert digitális könyvek másolására – ám ezen emberek mind rendelkeztek az eredeti médiával is. Kiderült, hogy senki sem tud illegális másolatok létezéséről.

Az ügy hamarosan újabb fejezetbe lép.Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin