Connect with us

technokrata

Átadták a második vidéki Sun JAVA központot Szombathelyen

Dotkom

Átadták a második vidéki Sun JAVA központot Szombathelyen

A terveknek megfelelően halad az országos JAVA Szakértői Központ hálózat kialakítása.

2002. december 5-én került sor a szombathelyi ELTE Gothard Asztrofizikai Obszervatóriumban a második vidéki Java Szakértői Központ átadására, amely a Sun Microsystems tervei szerint a jövőben folyamatosan kiépülő regionális hálózat második tagja. Az ELTE Gothard Asztrofizikai Obszervatóriuma több mint egy évtizede vállalt katalizátor szerepet a Nyugat-Magyarországi régió Információ Technológiai fejlesztéseinek folyamatában, ami azért fontos, mert az új központ is a nyugat-magyarországi régióra terjeszti ki tevékenységét.

A Java Központ létrehozásának célja, hogy a világ egyik legelterjedtebb, bárki számára hozzáférhető, nyílt, internetes programozási nyelve elérhetővé váljon a nyugat-magyarországi felsőoktatásban résztvevő diákok számára. A Központ feladata, hogy beilleszkedjen a graduális oktatásba, valamint a Sun Java Központok országos hálózatának nyugat-magyarországi központjaként szakmai fórumok keretében ismertesse, oktassa, illetve tanácsadással segítse a Java programozási nyelv minél szélesebb körű elterjedését. A Központban a Sun Microsystems korszerű eszközeit, egy Sun Enterprise 250 típusú, 4 GB memóriával rendelkező szervert, valamint tizenkét darab SunRay vékonykliens munkaállomást helyezett el, így az intézmény az üzemeltetés terén is jelentős megtakarításra számíthat (részletesebben lásd a háttérben). A térítésmentesen rendelkezésre bocsátott eszközök értéke mintegy tízmillió forint. A laboratórium felszerelése a gépeken túl a Sun ingyenes szoftvereit is tartalmazza. A labor a jövőben több ezer diák számára kínál állandó képzési és gyakorlási lehetőséget.

A Központ átadásán Keresztesi János, a Sun Microsystems Kft. ügyvezető igazgatója elmondta: „Az ELTE Gothard Asztrofizikai Obszervatóriumban most átadott Központ egy újabb meghatározó lépés a JAVA Szakértői Központok országos hálózatának kialakításában. A meglévő budapesti Központ mellett, ígéretünknek megfelelően, a mai napon a második vidéki helyszínen is átadtuk regionális laborunkat.”

Prof. Dr. Jankovics István, az ELTE Gothard Asztrofizikai Obszervatórium igazgatója kiemelte: „Nagy örömünkre szolgál, hogy az immár egy évtizede SUN architektúrára telepített lokális hálózatunk, a GAOnet a legújabb SUN technológiával gazdagodva szolgálhatja a régióbeli IT fejlesztési tevékenységet. Rendkívül fontosnak tartom, hogy az oktatási feladatokon túl a Központ „kézzel fogható” referenciahelyként működve, igen széles körben mutathatja be az információs társadalom hálózati alkalmazásainak legmodernebb hardver- és szoftvereszközeit.”

Mint ismeretes, az egyetemi gyökereiről is jól ismert Sun Microsystems (Sun=Stanford University Network) fennállása óta kiemelt területként kezeli a tudományos, a kutatási és az oktatási szférát, üzletpolitikájának része, hogy e területekről nem feltétlenül kíván profitot realizálni. Magyarországon a Sun az elmúlt két esztendőben évi mintegy 100 millió forint értékben adományozott eszközöket és szoftvereket oktatási intézmények számára, továbbá évi 300 millió forint értékben nyújtott támogatást jelentős kedvezmények formájában. Adományok formájában jött létre többek között a BME-n a JAVA Szakértői Központ, az ELTE-n üzemelő labor, valamint a Fazekas Gimnázium internetes laborja továbbá a pécsi Zipernowksy Károly Műszaki Szakközépiskolában tavasszal átadott labor, amely az országos hálózat első vidéki tagja volt.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák