Connect with us

Hirdetés

technokrata

Tízmilliós bírság a MATÁVKÁBEL TV Kft.-nek – a UPC és a Kábeltelevízió tárgyalását elhalasztotta a G

Dotkom

Tízmilliós bírság a MATÁVKÁBEL TV Kft.-nek – a UPC és a Kábeltelevízió tárgyalását elhalasztotta a G

Jogsértés miatt tízmillióra büntette a Gazdasági Versenyhivatal a Matáv egyik leányvállalatát.

A Gazdasági Versenyhivatal gazdasági erőfölénnyel való visszaélés gyanúja miatt indított versenyfelügyeleti eljárást a MATÁVKÁBEL TV Kft. ellen miután észlelte, hogy nevezett 2002. január 1-jétől jelentős mértékben megemelte a szolgáltatási díjakat és az egyes programcsomagok tartalmát az előfizetők hátrányára megváltoztatta.

A GVH versenytanácsa 2002. november 26-án meghozott határozatában megállapította, hogy a Kft. visszaélt gazdasági erőfölényével, amikor az Általános Szerződési Feltételek (ÁSZF) egyes pontjaiban – a 7.2 és a 7.3 pontokról van szó – meghatározottakat számára egyoldalú előnyöket jelentő módon fogalmazta meg. E jogsértő szerződési kikötések feljogosították a Kft-t az egyoldalú áremelésre, a díjemelés feltételeinek meghatározására és értelmezésére, tovább a programcsomagok változtatására. A szolgáltatási díjak egyoldalú meghatározása lehetőséget teremtett arra, hogy a Kft. alapos ok nélkül emelje a díjakat. Az indokolatlan előny kikötésének lehetőségét megalapozza az is, hogy az ÁSZF nem biztosít kifogásolási jogot az előfizetőknek díjváltozás esetén.

A versenytanács fentiekre tekintettel 10 millió (azaz Tízmillió) forint bírság megfizetésére kötelezte a MATÁVKÁBEL TV Kft-t, egyben eltiltotta a jogsértő szerződési kikötések alkalmazásától. (A versenytanács határozatában kiemelte: döntő fontosságúnak tekinti a kábeltelevíziós vállalkozások és az előfizetők közötti információcsere és programegyeztetés intézményes formájának kialakítását.)

A Terminal Dr. Polgárdy Gézától, a Gazdasági Versenyhivatal sajtófőnökétől megtudta, hogy a november 28-ára kitűzött tárgyalások közül a versenytanács a Vj 39/2002-es ügy (UPC) tárgyalását december 05-én 15.00 órára, a Vj 48/2002-es ügy (Kábeltelevízió) tárgyalását pedig december 17-én 13.00 órára halasztotta.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés