Connect with us

Tízmilliós bírság a MATÁVKÁBEL TV Kft.-nek – a UPC és a Kábeltelevízió tárgyalását elhalasztotta a G

Dotkom

Tízmilliós bírság a MATÁVKÁBEL TV Kft.-nek – a UPC és a Kábeltelevízió tárgyalását elhalasztotta a G

Jogsértés miatt tízmillióra büntette a Gazdasági Versenyhivatal a Matáv egyik leányvállalatát.

A Gazdasági Versenyhivatal gazdasági erőfölénnyel való visszaélés gyanúja miatt indított versenyfelügyeleti eljárást a MATÁVKÁBEL TV Kft. ellen miután észlelte, hogy nevezett 2002. január 1-jétől jelentős mértékben megemelte a szolgáltatási díjakat és az egyes programcsomagok tartalmát az előfizetők hátrányára megváltoztatta.

A GVH versenytanácsa 2002. november 26-án meghozott határozatában megállapította, hogy a Kft. visszaélt gazdasági erőfölényével, amikor az Általános Szerződési Feltételek (ÁSZF) egyes pontjaiban – a 7.2 és a 7.3 pontokról van szó – meghatározottakat számára egyoldalú előnyöket jelentő módon fogalmazta meg. E jogsértő szerződési kikötések feljogosították a Kft-t az egyoldalú áremelésre, a díjemelés feltételeinek meghatározására és értelmezésére, tovább a programcsomagok változtatására. A szolgáltatási díjak egyoldalú meghatározása lehetőséget teremtett arra, hogy a Kft. alapos ok nélkül emelje a díjakat. Az indokolatlan előny kikötésének lehetőségét megalapozza az is, hogy az ÁSZF nem biztosít kifogásolási jogot az előfizetőknek díjváltozás esetén.

A versenytanács fentiekre tekintettel 10 millió (azaz Tízmillió) forint bírság megfizetésére kötelezte a MATÁVKÁBEL TV Kft-t, egyben eltiltotta a jogsértő szerződési kikötések alkalmazásától. (A versenytanács határozatában kiemelte: döntő fontosságúnak tekinti a kábeltelevíziós vállalkozások és az előfizetők közötti információcsere és programegyeztetés intézményes formájának kialakítását.)

A Terminal Dr. Polgárdy Gézától, a Gazdasági Versenyhivatal sajtófőnökétől megtudta, hogy a november 28-ára kitűzött tárgyalások közül a versenytanács a Vj 39/2002-es ügy (UPC) tárgyalását december 05-én 15.00 órára, a Vj 48/2002-es ügy (Kábeltelevízió) tárgyalását pedig december 17-én 13.00 órára halasztotta.Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom