Connect with us

technokrata

Távmunka: elfogadott pályázatok és a program finanszírozása

Dotkom

Távmunka: elfogadott pályázatok és a program finanszírozása

Idén 107,6 millió forint, jövőre pedig 395,1 millió forint szolgálja a közelmúltban indított távmunka-program keretében a bér-, képzési és betanítási támogatásokat. Az eddig beadott pályázatok közül négyet tartott támogatásra érdemesnek a bíráló bizottság.

A Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium valamint az Informatikai és Hírközlési Minisztérium közösen indított programjának keretében idén 107,6 millió forint, jövőre pedig 395,1 millió forint ráfordításával segítik elő a távmunkahelyek létrehozását. A pályázók könyvelésre, oktatási anyagok kidolgozására, munkaerő közvetítésre alkalmaznának távmunka keretei között dolgozókat.

A pályázatokat november 1. és december 15. között lehet beadni. A pályázatok alapján a távmunkahelyen alkalmazott dolgozónként maximálisan 500 ezer forint támogatás nyerhető el számítógép, számítógépes program vásárlására, az internetes szolgáltatás díjának támogatására az Informatikai és Hírközlési Minisztériumtól. Az eddig beadott távmunka pályázatok közül négyet tartott támogatásra érdemesnek a bíráló bizottság, a négy munkáltató 12 távmunkahely létesítését vállalta.

További ugyancsak 500 ezer forintos támogatás nyerhető el a Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztériumhoz tartozó Munkaerőpiaci Alaptól. Támogatásra az a munkaadó, illetve az általa távmunkahelyen foglalkoztatott munkavállaló jogosult, akinek pályázatát az értékelő bizottság támogatásra alkalmasnak minősíti. Bértámogatásra összesen 423 millió forint használható fel, ebből 70,5 millió forint az idei, 352,5 millió forint a jövő évi keretet terheli. Munkahelyenként, illetve személyenként havonta 50 ezer forint folyósítható, valamint a közterhek is fedezhetők legfeljebb fél éves időtartamra. A képzési-betanítási támogatásra összesen 70 millió forint használható fel, ebből 35-35 millió forint terheli az idei, illetve a jövő évi keretet.

Csak azok a pályázatok kerülnek továbbításra miniszteri jóváhagyáshoz, valamint szerződéskötéshez, amelyeknél biztosnak látszik a tartós, piacképes gazdálkodás. Ezen követelménynek eddig csak a néhány plusz dolgozó foglalkoztatását vállaló, az alaptevékenységet már régóta gyakorló cégnek sikerült megfelelnie.

A bíráló bizottság hetente dönt a beérkezett anyagokról, amelyben az Informatikai és Hírközlési, valamint a Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztériumon kívül a Pénzügyminisztérium, az önkormányzati szféra, és a munkaadói érdekképviseletek is képviseltetik magukat.

A képzési-betanítási támogatás távoktatás és konzultáció formájában két lépcsőben valósul meg: az első (általános informatikai képzés) az év végéig, a második lépcső pedig jövő év január végéig (távmunka-specifikus képzés). A képzési-betanítási támogatás mindkét esetben személyenként 30 ezer forint. A programszervezésre 9,7 millió forint használható fel, ebből 2,1 millió forint az idei és 7,6 millió forint a jövő évi keretet terheli. A feladatok pénzügyi bonyolítása a helyi munkaügyi központokra tartozik.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle