Connect with us

Meglepő és mulatságos: a Cesky Telecom privatizációjában segédkező J.P. Morgan eddig lehetetlennek t

Dotkom

Meglepő és mulatságos: a Cesky Telecom privatizációjában segédkező J.P. Morgan eddig lehetetlennek t

Váratlan esemény következett be a cseh távközlési vállalat jelenlegi – ellehetetlenedett – privatizációjában.

A magánosítással megbízott J. P Morgan amerikai tanácsadó cég mindeddig bizonyos tisztázatlan kérdésekre hivatkozva lehetetlennek tartotta a cseh távközlési vállalat jelenlegi privatizációjának befejezését – ellenben a holland KPN-nel, amely azonban semmiféle akadályát nem látott.

A részleges vakság természetesen érthető, hiszen egy tavaly megkötött egyezség értelmében a cseh kormány csak úgy adhatja el a Cesky Telecomban lévő 51 százalékos részesedését, hogy a holland KPN és a Swisscom alkotta TelSource konzorcium 27 százalékos részesedésének meghatározott hányadát is mellékeli a vevőnek. Így a privatizáció első lépéseként az eladott részvények (51%) egyharmadának erejéig – azaz 17 százalékig – TelSource-részvényt is el kellene tudni adni a vásárlási szándékkal jelentkezőknek.

Ám mielőtt még azt hinnénk, hogy valamiféle ügyeskedés lenne a háttérben, jobb ha megvizsgáljuk a J.P. Morgan szemszögét is. Az amerikai tanácsadó cég ugyanis azért állt elő ajánlatával, mert a cseh kormány már hosszabb ideje próbálkozik eladni a Cesky 55,1 százalékát, s miután dugába dőlt a Deutsche Bank (DB) vezette konzorciummal folyó tárgyalás, a lehetőségek országából érkező társaság a DB-hez hasonló vételei ajánlattal, azaz 1,8 milliárd euróval nyomban előállt.

A csehek persze nem estek a fejükre: az a kormány hétfőn tárgyal a témáról, ám a cseh informatikai minisztérium szóvivője, Libor Vaček szerint nagy valószínűséggel el is utasítja az ajánlatot. Mladimír Mlýnár informatikai miniszter sem nézte jószemmel az ajánlatot, amely szerinte felveti a kérdést, hogy a J.P. Morgan megfelelően végezte-e a privatizációs tanácsadást.

A J.P. Morgan még nem kommentálta a miniszter kijelentését, ám egyes lapértesülések szerint a tengeren túli társaság három évre próbálja megszerezni a többségi tulajdonrészt annak érdekében, hogy később stratégiai befektetőnek adja el – bőséges haszon kíséretében.Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom