Connect with us

technokrata

Minden idők legnagyobb büntetése szoftverkalózkodásért: a bűnös egy nő!

Dotkom

Minden idők legnagyobb büntetése szoftverkalózkodásért: a bűnös egy nő!

Egy kaliforniai asszonyt bűnösnek találtak szoftverkalózkodás vádjában, ezért a törvény szigora szokatlan erővel sújtott le: az amerikai bíróság minden idők legnagyobb büntetését szabta ki az elkövetőre.

Az eredetileg Tajvanról származó Lisa Chen bűnösnek találtatott a Los Angeles-i Kerületi Bíróság által. Az 52 éves asszonyt még 2001 novemberében tartóztatták le, amikor egy nagyszabású rajtaütés során Tajvanról származó hamis termékeket sikerült lefoglalnia a rendőrségnek. A hamis Microsoft és Symantec szoftverek közel 100 millió dollár (!) értékben kerültek be az USA-ba – a többek között Windows XP, 2000, Office 200 programokat tartalmazó készletek kompletten, kezelői kézikönyvvel, felhasználói licencekkel stb. érkeztek a távol-keleti országból.

Ennek nyomán nem csoda, hogy Chenre 11 millió dolláros (!) pénzbírságot és – ami súlyosabb – 9 év (!) börtönbüntetést róttak ki. A szabadulásakor már nyugdíjassá váló nő természetesen nem egyedül végezte a hamisított termékek terjesztését – további három, szintén tajvani származású férfit is letartóztattak. Az ő ügyök már szintén a bíróság előtt van.

A szigorú büntetés és az emiatt elégedettséget érző vád képviselői mind azt jelzik, hogy az USA-ban is komolyabb méreteket ölt a szoftverkalózkodás. A tavalyi év során minden negyedik üzleti szoftvert illegálisan használták – ami kelet-európai szemmel nézve nem túl sok, de a tengerentúlon ez az érték is magasnak számít. A Kalifornia államban használt kalózprogramok száma is jelentősen növekedett az elmúlt évben – állítja a Business Software Alliance.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle