Connect with us

technokrata

Tetrapol technológián alapuló digitális rádiókommunikációs hálózat a prágai NATO tanácskozáson

Dotkom

Tetrapol technológián alapuló digitális rádiókommunikációs hálózat a prágai NATO tanácskozáson

A TETRAPOL technológián alapuló PEGAS digitális rádiókommunikációs hálózat alkotja a biztonsági erők kommunikációjának gerincét a NATO csúcstalálkozó idején Prágában.

A PEGAS rádiókommunikációs rendszer biztosítja a készenléti erők közötti biztonságos kommunikáció alapjait a NATO Csúcstalálkozó idején, amelyet Prágában rendeznek november 21-én és 22-én. Az európai EADS TELECOM a szállítója annak a digitális technológiának, amelyet 1999. óta nap, mint nap használnak a Cseh Rendőrség tagjainak ezrei éppúgy, mint az integrált mentőalakulatok számtalan egysége, a cseh fővárosban, és a köztársaság egyéb régióinak területén.

Az országos PEGAS hálózat prágai részének kiépítésére vonatkozó döntést az IMF és a Világbank értekezleteinek 2000 szeptemberében Prágában való megrendezése indokolta. A Cseh Rendőrség és egyéb biztonsági alakulatok ily módon tökéletesen lehallgathatatlan kommunikációs eszközök birtokába jutottak. „Az új rádiókommunikációs rendszer felhasználóinak több mint kétéves, mindennapi használatból eredő gyakorlati tapasztalatai, valamint a 2000-es prágai értekezleteket övező zavargások tanulságai a biztosítékai annak, hogy a közelgő csúcstalálkozón a tagállamok vezető képviselőinek biztonságát szavatolni tudjuk.” – jelentette ki Philippe Chemoul, a cseh PEGAS vállalat igazgatója.

A PEGAS hálózat alapjául szolgáló TETRAPOL technológia jó döntésnek bizonyult már az IMF és Világbank Fórum értekezleteinek idején is. Annak ellenére, hogy erőteljes zavaró adásokkal igyekeztek a rendőrség kommunikációját támadni, a rendszer zavartalanul tovább működött, és lehetővé tette az egyes biztonsági erők közötti kommunikációt.

A biztonsági erők kommunikációs igényeinek sikeres kielégítése a világ bankárjainak Prágában megrendezett találkozója idején megerősítette a TETRAPOL technológiának a biztonsági erők kommunikációjában korábban elért eredményeit, amelyekkel hasonló fontosságú eseményeken bizonyított. Ilyen volt például a G7 tagállamai1996-os csúcstalálkozója, az 1998-as Labdarúgó Világbajnokság Franciaországban, vagy II. János Pál pápa romániai látogatása egy évvel később. A TETRAPOL technológia újabb sikereként könyvelhető el az APEC (Ázsia-Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés) csúcstalálkozója, amelyet a múlt hónapban rendeztek Mexikóban.

A legutóbbi áradások idején a PEGAS biztosította Prága összes biztonsági egységének kommunikációját és koordinációját, mialatt a többi rendszer javarésze üzemképtelenné vált.

A PEGAS rádiókommunikációs hálózat biztosítva van a lehallgatás ellen, akár szándékos, akár véletlenszerű beavatkozásról legyen szó. A biztonsági kommunikáció mellett lehetővé teszi a felhasználó számára az adatátvitelt (szöveg, fénykép, ujjlenyomat, stb.), valamint különböző telefonhálózatokkal való összekapcsolódást, beleértve a mobil hálózatokat is. A rendőri erők ilyen korszerű kommunikációs eszközökkel való felszerelésének szükségességét sürgették a az 1999-es IMF találkozó (Seattle, Egyesült Államok) tapasztalatai, ugyanis a globalizáció ellen fellépők rendszeresen lehallgatták a biztonsági erők hívásait, szó szerint megbénítva ezzel eredményes munkavégzésüket.

A PEGAS hálózat kiépítése a Cseh Köztársaság Belügyminisztériuma és az EADS TELECOM (korábban MATRA NORTEL COMMUNICATIONS) között 1999-ben született megállapodás értelmében kezdődött meg. Az új rádiókommunikációs rendszer a Cseh Köztársaság egész területét lefedi majd, a befejezés tervezett éve 2003. A hálózat kiépítését követően a rendszer megkönnyíti a kommunikációt, valamint megerősíti az integrált mentőalakulatokon belüli egységekhez (tűzoltóság, sürgősségi ellátás) való kapcsolódást

A TETRAPOL az egyetlen olyan, nagy kiépítettségben telepített rádiókommunikációs rendszer, amely megbízhatónak és működését tekintve hatékonynak bizonyult a magas biztonsági fokozatot igénylő fontos eseményeken.

Jelenleg 64 TETRAPOL hálózat működik, illetve áll bevezetés alatt a világ 30 országában. A hálózatok mindegyike a Nemzetközi Távközlési Unió (ITU), valamint a Rendőrségi Együttműködési Tanács (korábban Schengen Csoport) által jóváhagyott TETRAPOL technológián alapszik. A hálózatok közül jó néhány országos lefedettséget biztosít: a RUBIS (Nemzeti Csendőrség) és az ACROPOL (Országos Rendőrség) Franciaországban, a SIRDEE Spanyolországban, a PEGAS a Cseh Köztársaságban, a SITNO Szlovákiában, a PHOENIX Romániában és az IRIS Mexikóban.

Jelenleg az 1,4 millió négyzetkilométernél is nagyobb területet lefedő TETRAPOL technológia előnyeit napjainkban mintegy 420.000 felhasználó élvezi.

A TETRAPOL eddig aláírt szerződéseinek megvalósulásakor a hálózati lefedettség várhatóan eléri a 4 millió négyzetkilométert, a felhasználók száma pedig az 1 milliót.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle