Connect with us

Hirdetés

technokrata

Tetrapol technológián alapuló digitális rádiókommunikációs hálózat a prágai NATO tanácskozáson

Dotkom

Tetrapol technológián alapuló digitális rádiókommunikációs hálózat a prágai NATO tanácskozáson

A TETRAPOL technológián alapuló PEGAS digitális rádiókommunikációs hálózat alkotja a biztonsági erők kommunikációjának gerincét a NATO csúcstalálkozó idején Prágában.

A PEGAS rádiókommunikációs rendszer biztosítja a készenléti erők közötti biztonságos kommunikáció alapjait a NATO Csúcstalálkozó idején, amelyet Prágában rendeznek november 21-én és 22-én. Az európai EADS TELECOM a szállítója annak a digitális technológiának, amelyet 1999. óta nap, mint nap használnak a Cseh Rendőrség tagjainak ezrei éppúgy, mint az integrált mentőalakulatok számtalan egysége, a cseh fővárosban, és a köztársaság egyéb régióinak területén.

Az országos PEGAS hálózat prágai részének kiépítésére vonatkozó döntést az IMF és a Világbank értekezleteinek 2000 szeptemberében Prágában való megrendezése indokolta. A Cseh Rendőrség és egyéb biztonsági alakulatok ily módon tökéletesen lehallgathatatlan kommunikációs eszközök birtokába jutottak. „Az új rádiókommunikációs rendszer felhasználóinak több mint kétéves, mindennapi használatból eredő gyakorlati tapasztalatai, valamint a 2000-es prágai értekezleteket övező zavargások tanulságai a biztosítékai annak, hogy a közelgő csúcstalálkozón a tagállamok vezető képviselőinek biztonságát szavatolni tudjuk.” – jelentette ki Philippe Chemoul, a cseh PEGAS vállalat igazgatója.

A PEGAS hálózat alapjául szolgáló TETRAPOL technológia jó döntésnek bizonyult már az IMF és Világbank Fórum értekezleteinek idején is. Annak ellenére, hogy erőteljes zavaró adásokkal igyekeztek a rendőrség kommunikációját támadni, a rendszer zavartalanul tovább működött, és lehetővé tette az egyes biztonsági erők közötti kommunikációt.

A biztonsági erők kommunikációs igényeinek sikeres kielégítése a világ bankárjainak Prágában megrendezett találkozója idején megerősítette a TETRAPOL technológiának a biztonsági erők kommunikációjában korábban elért eredményeit, amelyekkel hasonló fontosságú eseményeken bizonyított. Ilyen volt például a G7 tagállamai1996-os csúcstalálkozója, az 1998-as Labdarúgó Világbajnokság Franciaországban, vagy II. János Pál pápa romániai látogatása egy évvel később. A TETRAPOL technológia újabb sikereként könyvelhető el az APEC (Ázsia-Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés) csúcstalálkozója, amelyet a múlt hónapban rendeztek Mexikóban.

A legutóbbi áradások idején a PEGAS biztosította Prága összes biztonsági egységének kommunikációját és koordinációját, mialatt a többi rendszer javarésze üzemképtelenné vált.

A PEGAS rádiókommunikációs hálózat biztosítva van a lehallgatás ellen, akár szándékos, akár véletlenszerű beavatkozásról legyen szó. A biztonsági kommunikáció mellett lehetővé teszi a felhasználó számára az adatátvitelt (szöveg, fénykép, ujjlenyomat, stb.), valamint különböző telefonhálózatokkal való összekapcsolódást, beleértve a mobil hálózatokat is. A rendőri erők ilyen korszerű kommunikációs eszközökkel való felszerelésének szükségességét sürgették a az 1999-es IMF találkozó (Seattle, Egyesült Államok) tapasztalatai, ugyanis a globalizáció ellen fellépők rendszeresen lehallgatták a biztonsági erők hívásait, szó szerint megbénítva ezzel eredményes munkavégzésüket.

A PEGAS hálózat kiépítése a Cseh Köztársaság Belügyminisztériuma és az EADS TELECOM (korábban MATRA NORTEL COMMUNICATIONS) között 1999-ben született megállapodás értelmében kezdődött meg. Az új rádiókommunikációs rendszer a Cseh Köztársaság egész területét lefedi majd, a befejezés tervezett éve 2003. A hálózat kiépítését követően a rendszer megkönnyíti a kommunikációt, valamint megerősíti az integrált mentőalakulatokon belüli egységekhez (tűzoltóság, sürgősségi ellátás) való kapcsolódást

A TETRAPOL az egyetlen olyan, nagy kiépítettségben telepített rádiókommunikációs rendszer, amely megbízhatónak és működését tekintve hatékonynak bizonyult a magas biztonsági fokozatot igénylő fontos eseményeken.

Jelenleg 64 TETRAPOL hálózat működik, illetve áll bevezetés alatt a világ 30 országában. A hálózatok mindegyike a Nemzetközi Távközlési Unió (ITU), valamint a Rendőrségi Együttműködési Tanács (korábban Schengen Csoport) által jóváhagyott TETRAPOL technológián alapszik. A hálózatok közül jó néhány országos lefedettséget biztosít: a RUBIS (Nemzeti Csendőrség) és az ACROPOL (Országos Rendőrség) Franciaországban, a SIRDEE Spanyolországban, a PEGAS a Cseh Köztársaságban, a SITNO Szlovákiában, a PHOENIX Romániában és az IRIS Mexikóban.

Jelenleg az 1,4 millió négyzetkilométernél is nagyobb területet lefedő TETRAPOL technológia előnyeit napjainkban mintegy 420.000 felhasználó élvezi.

A TETRAPOL eddig aláírt szerződéseinek megvalósulásakor a hálózati lefedettség várhatóan eléri a 4 millió négyzetkilométert, a felhasználók száma pedig az 1 milliót.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés