Connect with us

technokrata

A HP Services 2002 negyedik negyedéves eredményei

Dotkom

A HP Services 2002 negyedik negyedéves eredményei

A HP szolgáltatási divíziója, a HP Services (HPS) a negyedik negyedévben visszatért a kétszámjegyű növekedési pályára, és továbbra is lendületes bővülést ért el az üzemeltetési szolgáltatások terén.

Az ügyféltámogatásra, üzemeltetési szolgáltatások nyújtására, tanácsadásra és integrációs tevékenységre szakosodott HP Services visszaállt a kétszámjegyű növekedési pályára és az üzemeltetési szolgáltatások terén – az informatikai szolgáltatószektor gyenge teljesítménye ellenére – a piaci átlagot meghaladó nyereségnövekedést produkált.

A HP Services 3,1 milliárd dolláros árbevétele 4 százalékkal nőtt az előző három hónap, és 3 százalékkal csökkent a tavalyi negyedik negyedév eredményéhez képest. Negyedéves szinten mindhárom üzletágban határozott növekedés mutatkozott. A HP Services üzemi nyeresége 381 millió dollárt tett ki – az árbevétel arányában kifejezve ez 12,3 százaléknak felel meg (3 százalékkal magasabb az előző negyedévi és 10 százalékkal alacsonyabb az egy évvel korábbi értéknél).

A támogatási szolgáltatásokból származó összevont árbevétel 4 százalékos növekedést mutat az előző negyedévhez viszonyítva, éves szinten pedig stagnál. Az üzemeltetési szolgáltatások árbevétele az előző három hónaphoz viszonyítva 4, tavalyhoz képest pedig 14 százalékkal emelkedett annak köszönhetően, hogy a HP ügyfelei mind inkább outsourcing alkalmazásával próbálják meg lefaragni informatikai kiadásaikat. Az Information Week 700 üzleti-technológiai szakember bevonásával elvégzett felmérésének eredményei alapján nemrég a HP-t nyilvánították az ágazat legjobb ügyfél-elégedettségi mutatóval rendelkező outsourcing-szolgáltatójává. A HP többek között a vállalt szolgáltatási szintek teljesítése és a költség-haszon arány szempontjából ért el egyedülállóan magas pontszámot. A tanácsadási és integrációs forgalom – a nagy projektek csökkenő számából és az ügyfelek konszolidációs törekvéseiből eredően – negyedéves szinten 4 százalékkal emelkedett, míg 12 hónapra vetítve 17 százalékkal csökkent. Ezen a területen a HP a jövőben még nagyobb hangsúlyt fektet nyereségessége javítására.

A HP Services negyedéves eredményei közül külön figyelmet érdemel a Microsoft, az adattárolási és a nyomtatási szolgáltatások iránt megnyilvánuló élénk kereslet. Kiemelkedő megbízások: a CIBC több éves, 1,5 milliárd dollár értékű szerződést kötött a HP-vel üzemeltetési szolgáltatások nyújtására; az amerikai háborús veteránok ügyeivel foglalkozó minisztérium (Department of Veterans Affairs) 225 millió dollár értékben rendelt meg szolgáltatásokat és szoftvereket a HP-től; a HP és a Microsoft több éves, dollármilliós nagyságrendű globális szolgáltatási megállapodása keretében a HP 68 ország 61 000 Microsoft-dolgozója, -szállítója és -alvállalkozója számára biztosít központi végfelhasználói támogatást; a CAT Group Európai részlege öt évre szóló, 60 millió dollár értékű üzemeltetési szolgáltatási szerződést írt alá a HP-vel.

Pénzügyi szolgáltatások

A cég teljes tulajdonú leányvállalataként működő HP Financial Services világszerte pénzügyi eszközgazdálkodási és lízingszolgáltatásokkal áll a HP ügyfeleinek rendelkezésére. A szervezet negyedik negyedévi, 537 millió dolláros árbevétele – a magas észak-amerikai forgalomnak köszönhetően – 5 százalékkal meghaladta az előző negyedév eredményét, ugyanakkor 1 százalékkal elmaradt az elmúlt év megfelelő időszakára érvényes összevont értéktől. Az üzemi nyereséghányad –18,8 százaléknak felelt meg – az előző három hónapra vonatkozó adat -4,7, az egy évvel korábbi pedig -9,3 százalék volt. A negyedéves eredmények kiszámításakor figyelembe vette a HP a 116 millió dollár kétes követelésekkel kapcsolatos kiadást is, amely nagyrészt a latin-amerikai gazdaság gyengélkedése nyomán merült fel. A negyedéves növekedést a szigorodó hitelfeltételek is visszafogták. A teljes eszközállomány negyedéves alapon viszonylag állandónak mondható – ez a lanyha kereslettel és a régebbi HP-portfolió relatív érettségével magyarázható.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle