Connect with us

Hirdetés

technokrata

A HP nyilvánosságra hozta 2002 negyedik negyedévében elért eredményeit

Dotkom

A HP nyilvánosságra hozta 2002 negyedik negyedévében elért eredményeit

A HP nyilvánosságra hozta 2002. október 31-én zárt, negyedik pénzügyi negyedévének eredményeit.

A vállalat 18 milliárd dolláros értékesítési árbevételről számolt be a negyedik negyedévben, amely 9 százalékos növekedést jelent az előző negyedév 16,5 milliárd dolláros értékéhez képest. Az előzetesen becsült bruttó nyereséghányad ugyanakkor 25,7 százalékról 26,6 százalékra emelkedett. Az Általánosan Elfogadott Számviteli Irányelvek ( GAAP) szerinti bruttó nyereséghányad 24,9 százalékról 26,5 százalékra nőtt.

Az előzetesen becsült üzemi költségszint az előző negyedévben jelentett 22,5 százalékról 21,7 százalékra csökkent a nettó árbevétel viszonylatában. Ez a pozitív változás a fúzióval kapcsolatos értéknövelő megtakarításoknak köszönhető, amelyek érvényesülését némileg visszafogták a dolgozói teljesítményprémium program kifizetései, a kétes követelésekre képzett tartalék, a megnövekedett kutatás-fejlesztési kiadások, a képalkotási és nyomtatási szegmens marketingköltségei és az árfolyamhatások. A GAAP szerinti üzemi költségszint ugyanakkor 39,9 százalékról 24,1 százalékra csökkent a nettó árbevétel viszonylatában az előző negyedévhez képest. Ennek okai főként az átszervezés megnövekedett egyszeri költségeiben, a folyamatban lévő kutatás-fejlesztési tevékenységek ráfordításaiban, valamint az előző negyedév fúzióval kapcsolatos kiadásaiban keresendők.

A negyedik negyedév előzetesen becsült részvényegységre jutó nyeresége (EPS) 24 dollárcentet tett ki, szemben az előző és a tavalyi negyedik negyedév 14 illetve 8 centnek megfelelő, szintén előzetes becsléseken alapuló, összevont adatával. Ennek alapján negyedéves szinten 72, éves szinten pedig 203 százalékos nettó nyereségnövekedésről számolhatott be a HP. A rendkívüli tételeket nem tartalmazó GAAP szerinti nettó nyereség 364 százalékkal emelkedett az előző év negyedik negyedévéhez képest.

A GAAP szerint 13 dollárcent volt az EPS – amely jelentős előrelépés az előző negyedévre számított 67 és az egy évvel korábbi 17 dollárcentes összevont veszteséghez képest. Az EPS előzetesen becsült értéke az adózás utáni alapon végrehajtott, 331 millió dolláros (részvényenként 11 dollárcentet jelentő) korrekciót is figyelembe veszi. Az adózás előtti költségek között 150 millió dollár átszervezéssel kapcsolatos, 151 millió dollár üzleti és cégérték, valamint beszerzett immateriális javak amortizációjából eredő, és 155 millió dollár fúziós vonatkozású tétel szerepel.

„Büszkék vagyunk a fejlődésre” – nyilatkozta Carly Fiorina, a HP elnök-vezérigazgatója. „A kemény piaci viszonyok ellenére jó eredményeket értünk el. A HP csapata hozza a várt formát és ügyfeleink reakciója is kedvező, így kezdenek megmutatkozni a fúzió előnyei. Úgy érezzük, jó úton haladunk.”

„A HP valamennyi üzletágban és régióban növelte árbevételét” – folytatta Fiorina. „Az üzemi eredmény a nagyvállalati és a személyi rendszerek, a szolgáltatások, valamint a képalkotási és nyomtatási termékek szegmensében egyaránt emelkedett. A költségszerkezet javulásának köszönhetően határozottabban léphetünk fel a piaci versenyben, javíthatjuk pozíciónkat és a legnépszerűbb termékek értékesítéséből származó árbevételt. A HP üzemi tevékenységéből származó készpénzbevétele elérte a negyedévben a 1,5 milliárd dollárt.”

A személyi rendszerek szegmense (Personal Systems Group, PSG) több mint 50 százalékkal csökkentette üzemi veszteségét az előző negyedévhez képest. Továbbra is jó eredményeket ért el a közvetlen értékesítés területén, az új HP partnerONE program segítségével stabilizálta az értékesíti csatornákat, a magánfelhasználói és az üzleti PC-k szegmensében egyaránt növelte az értékesítést, alacsonyabb szintre szorította a csatornák készletforgási idejét, és sikeres új termékbevezetésekkel erősítette a HP vezető innovátori pozícióját.

A nagyvállalati rendszerek szegmense (Enterprise Systems Group, ESG) a kedvezőtlen piaci viszonyok dacára stabil árbevétel- és nyereségnövekedést produkált – valamennyi régióban és üzletágban sikerült javítania teljesítményét, és több mint 60 százalékkal mérsékelte üzemi veszteségét az előző negyedévhez képest. A HP szolgáltatási divíziója, a HP Services (HPS) a negyedik negyedévben visszatért a kétszámjegyű növekedési pályára, és továbbra is lendületes bővülést ért el az üzemeltetési szolgáltatások terén. A képalkotási és nyomtatási termékek szegmense (Imaging and Printing Group, IPG) eközben ismét kétszámjegyű rekordnövekedést produkált minden régióban, és valamennyi üzletágban növelte árbevételét és piaci részesedését.

A HP 30 legnagyobb – egyenként átlagosan több mint 120 millió dolláros – új szerződésének hosszú távú árbevételben kifejezett értéke eléri a 3,7 milliárd dollárt.

„Hat hónappal a fúzió lezárása után a HP egységesítette globális értékesítési csapatának javadalmazási programját, teljesítette illetve túlszárnyalta valamennyi integrációs célkitűzését, több mint 100 új termékkel lépett piacra, 1400 új szabadlommal bővítette tizenhétezres nemzetközi szabadalom-bázisát, átfogó három éves termékbevezetési ütemterveket dolgozott ki és sikeresen levezényelte az előirányzott, bonyolult termékátállásokat – eközben pedig egy pillanatra sem tévesztette szem elől ügyfelei érdekeit ” – mutatott rá Fiorina.

“Csökkentjük költségeinket, növeljük produktivitásunkat, jövőorientált befektetéseket hajtunk végre, és egyre több értéket teremtünk ügyfeleink, valamint részvényeseink számára. Stratégiánk működik, és fejlődésünk egyre lendületesebb” – fűzte hozzá az elnök-vezérigazgató.

A fúzió nyomán megtakarított költségek 2002. második félévében elérték a 651 millió dollárt, ami 30 százalékkal haladja meg az előzetes tervet. A vállalat 12.500 fős nettó létszámleépítést hajtott végre a félévben – ez az érték 25 százalékkal magasabb a tervezettnél. A 651 millió dolláros összmegtakarításból 257 millió dollár köszönhető a létszámleépítésnek, 243 millió dollár a közvetlen és közvetett beszerzési költségcsökkentésnek, 151 millió dollár pedig egyéb tételekből ered (például a marketingprogrammal kapcsolatos kiadások visszaszorításából és az átszervezési tervek végrehajtását szolgáló létesítménybezárásokból). A megcélzott összes költségmegtakarítás továbbra is 3 milliárd dollár. A vállalat jó úton halad afelé, hogy a 2003. pénzügyi év végére teljesítse 17.900 fős létszám-leépítési célkitűzését. Ennek szolgálatában a 2002. pénzügyi év negyedik negyedéve során a HP további 1.100 pozíciót szüntetett meg önkéntes kilépési program segítségével, elsősorban Japánban

Eszközgazdálkodás

A HP 11,8 milliárd dollár értékű bruttó készpénzállománnyal (azaz készpénzzel, készpénzzel egyenértékű eszközzel, valamint rövid- és hosszú lejáratú készpénzbefektetéssel) zárta a negyedévet. A készletszint 5,6 milliárdnak felelt meg – ami 229 millió dollárral magasabb a harmadik negyedévre jellemző összegnél. A cég vevőkövetelései az előző negyedévhez képest 285 millió dollárral, 8,5 milliárd dollárra nőttek. A negyedéves működéből származó készpénzállomány – a kedvező üzemi eredményeknek, valamint a készletek és a vevőkövetelések minimális készpénzigénynek köszönhetően – elérte az 1,5 milliárd dollárt. A vizsgált negyedévben a HP 360 millió dollárt fordított nyugdíjfinanszírozásra, és a 656 millió dollárt fizetett ki rövid- és hosszú-távú kötelezettségei fejében. A vállalat negyedik negyedévi, 0,08 dolláros osztaléka 244 millió dollár készpénz felhasználását tette szükségessé. A HP emellett 125 millió dollár értékben papírokat vásárolt vissza részvényeseitől.

Jövőbeni kilátások

2003. első negyedévében a HP a Wall Street konszenzuson alapuló, 18,4 milliárdos árbevétel- és 27 dollárcentes EPS-becslését tekinti irányadónak.

A vállalat bejelentette, hogy 2003 első félévében megnöveli márkanépszerűsítésre, keresletösztönzésre és reklámra fordítható költségvetését a 2002 második félévére jellemző szinthez képest. A HP emellett arra is felhívta a figyelmet, hogy a Compaq és a HP nyugdíjprogramjának összehangolása pluszkiadásokat vet majd fel a következő negyedében.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés