Connect with us

technokrata

KJK-Kerszöv: CD-lomtalanítási program

Dotkom

KJK-Kerszöv: CD-lomtalanítási program

A CompLex CD Jogtár kiadója, a KJK-Kerszöv CD-lomtalanítási akciót indít.

A KJK-Kerszöv CD-lomtalanítási akciójának keretében a december 15-ig beérkező CD-ket a VTCD Videoton Kompaktlemez-gyártó Kft.-vel (VTCD) közösen a németországi újrahasznosító üzembe.

A VTCD előzetes felmérése szerint Magyarországon 2002-ben mintegy 40 millió CD-t, DVD-t értékesítenek – mindez pedig 700-750 tonna nettó veszélyes hulladéknak számító polikarbonátot, lakkot, festéket, egyéb szerves anyagot tartalmaz.

A lomtalanítási program létrehozásának egyik fő oka az volt, hogy háztartásokban és a vállalatoknál feleslegessé váló CD-k, DVD-k feltehetően a kommunális hulladékkal együtt kerülnek a szeméttárolókba, amelyeknek csupán töredéke kerül feldolgozásra, vagy szelektív gyűjtéssel az égetőbe.

Az elszállított lemezek felvásárlása, újrafeldolgozása iránt ugyan már több cég is érdeklődött, ám az akciót szervező társaságok számításai szerint a hulladékár éppen fedezi a németországi szállítás költségét, ezért a begyűjtés hosszú távon központi segítséget igényel.

A KJK-Kerszöv Kft. a december közepéig tartó akció után január második felétől folytatja környezetvédelmi programját, azonban már csak a CD Jogtár felhasználóinak körében, akiknek borítékot postáznak majd a felesleges CD-k visszaküldéséhez.

***

Egyes becslések szerint az elmúlt 18 év alatt legalább 100 milliárd CD került le a futószalagokról – egyenként 16-18 gramm veszélyes hulladékot tartalmazva. Ráadásul, míg a világ polikarbonát-termelése éves szinten 30 ezer tonna, addig a teljes gyártásnak csupán 5 százaléka kerül begyűjtésre, ennek 60-70 százalékát újra feldolgozzák, 30-40 százalékát azonban továbbra is elégetik.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Face-en

Tesztek