Connect with us

technokrata

Linux vs Windows – biztonságosabb ez utóbbi?

Dotkom

Linux vs Windows – biztonságosabb ez utóbbi?

A jövőbe előretekintve érdekes folyamat figyelhető meg: a Microsoft programokat érintő biztonsági hibák száma változatlan vagy némileg csökkenő tendenciát mutat, dinamikusan jönnek fel azonban a nyíltforrású szoftvereket érintő hiányosságok.

Eric Hemmendinger, az Aberdeen Csoport egyik kutatója szerint ugyanis a különböző Linuxok és az egyéb, nyílt forrású szoftverek átvették a vezetést a biztonsági hibák terén. Az Aberdeen kutatása a CERT (Computer Emergency Response Team) által publikált adatokat veszi figyelembe. Eszerint a 2002-es év első tíz hónapjában a 29 komoly biztonsági probléma közül 16 a Linuxszal és a nyíltforrású szoftverekkel volt kapcsolatos, míg Microsoft termékek ˝csak˝ hétszer szerepeltek a listán.

Hasonló trend figyelhető meg a vírusok és egyéb kártevők tekintetében is: ugyan Windowsra jelent meg messze a legtöbb ilyen fenyegetés, ezen scriptek java nem ért el egy bizonyos veszélyességi küszöböt. Így azon különösen veszélyes kártevők száma csökkent, amelyek a windowsos rendszerekben fejtik ki hatásukat, ám az ugyanebbe a kategóriába tartozó, Linuxokat érintő vírusok száma növekedett.

Hemmendinger szerint ennek oka elsődlegesen a nyíltforrású szoftverek készítésének folyamatában rejlik. Ezen alkalmazásokat ugyanis igen gyakran nem tesztelik le olyan komolyan, mint a pénzért árusított társaikat – illetve ha le is tesztelik, a pénzért vásárolt szoftver életciklusában a gyártók követni szokták termékeiket és egy-egy hiba megjelenése után relatíve gyorsan reagálnak, míg ugyanez gyakran nem mondható el egy nyíltforrású szoftverről.

A tanulmány gyakorlatilag elismeri a Microsoft utóbbi közel egy évben kifejtett erőfeszítését, amely arra irányult, hogy szoftvereiknél elsődleges szempont legyen a termék biztonságossága.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle