Connect with us

Hirdetés

technokrata

Beadták a derekukat a részvényesek – svéd vállalat virágzik majd a finn távközlés melegágyán

Dotkom

Beadták a derekukat a részvényesek – svéd vállalat virágzik majd a finn távközlés melegágyán

Immáron hivatalosan is bejelentésre került a skandináv távközlési házasság: a Telia bejelentette a Sonera átvételét.

Úgy tűnik, hogy a gazdasági hanyatlás magával hozza a vállalati fúziókat, hiszen rendre egyesülnek, házasodnak és fuzionálnak a cégek, konszernek, főleg a telekommunikációs, elektronikai, és számítástechnikai területeken.

Nincs ez másként Északon sem, s annak ellenére, hogy Vejnemöjnen még nem regélt egykor állami telekommunikációs monopóliumok határokat átlépő egyesüléséről, már egy jó ideje ott lebegett a félsziget felett a mindent ígérő egyesülés utolsó-lehetőség-színű fellege.

A Sonera-papír tulajdonosok azonban egy jó ideig nem adták be a derekukat, s legutóbb a két cég fő részvényesei, a svéd és a finn kormány között az igazgatótanács összetételéről robbant ki – és oldódott meg – vita, amely miatt a Telia tovább halasztotta az ajánlat benyújtásának a határidejét. A 6,3 milliárd euró értékű ügyletben a Telia 1,5144 saját részvényt kínált a Sonera minden egyes részvénye ellenében, így az aktuális árfolyam mintegy hatmilliárd dollárra (5,94 milliárd euró) módosította a Sonera piaci tőkeértékét – ám mindez még mindig csak a részvényesek 88 százalékának tűnt kasszasikernek, s az ajánlat 90 százalékos elfogadás fölött válhatott volna csak kötelezővé. (Az ajánlatot nyolc hónapja tette a Telia, és egyszer meghosszabbította.)

Ám november 18-án kiderült, hogy az eddig döcögő fúzió pillanatok alatt leelőzte a hét rénszarvas-erős pirosköpenyest, s már november 18-án kiderült, hogy a finn részvényesek 94,8 százaléka elfogadta a Telia ajánlatát – ily módon a héten lezárható a Sonera átvétele.

A Teliának most ugyancsak kötelező ajánlatot kell tennie a fennmaradó Sonera-részvények tulajdonosainak, mégpedig a Sonera november 13-ig tartó tizenkét havi átlagárán, azaz 5 eurón.

Az EU versenyfelügyeletének áldásához a Teliának hozományra kell szert tennie, ezért el kell adnia a svéd kábeltévé-hálózatát és a finn mobilszolgáltatóját. Az utóbbira egyebek közt a hongkongi Hutchison Whampoa távközlési befektető és a brit Virgin Mobile is jelentkezett. A Telia-Sonera az első egyesülés Európában volt állami távközlési monopóliumok között.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés