Connect with us

technokrata

A Matáv 2002. harmadik negyedéves eredményei – összesítés

Dotkom

A Matáv 2002. harmadik negyedéves eredményei – összesítés

A harmadik negyedévben nőttek a bevételek és az EBITDA, valamint csökkent a nettó adósság összes tőkére vetített aránya.

A bevételek 8,6%-kal (euróban 14,9%-kal) 438,3 milliárd forintra (1.796 millió euróra) növekedtek 2002 első kilenc hónapjában 2001 azonos időszakához képest, főként a mobil és a nemzetközi szegmens (MakTel) magasabb bevételének köszönhetően, amit részben ellensúlyozott a belföldi és nemzetközi forgalmi bevételek csökkenése. Az EBITDA 189,0 milliárd forintra emelkedett 2001 azonos időszakához képest, amely 8,4%-os növekedés, az EBITDA ráta 43,1% volt.

A vezetékes távközlési szegmens EBITDA rátája 38,5%-ra nőtt. A mobil szegmens bevételei 19,0%-kal emelkedtek (2001 azonos időszakához képest), elsősorban az ügyfélkör jelentős bővülésének köszönhetően. Az EBITDA ráta 38,6% volt 2002 első három negyedévében. 2002 szeptember végén a Westel több mint 3,1 millió előfizetővel rendelkezett. A nemzetközi szegmens bevételei 11,3%-kal emelkedtek (2001 azonos időszakához képest), és az EBITDA ráta 52,7%-ot ért el annak köszönhetően, hogy az előfizetők száma minden szegmensben jelentősen növekedett. A magasabb előfizetési és belföldi forgalmi díjak szintén hozzájárultak az emelkedéshez, míg az alacsonyabb nemzetközi forgalmi bevételek ellentétesen hatottak.

A nettó eredmény csoportszinten 2,6%-kal 58,2 milliárd forintra (238,3 millió euróra) csökkent az időszak során (2001 azonos időszakához képest), mivel a nettó kamatköltségek megnőttek a magasabb hitelállomány következtében, valamint a társasági adó (Westel) jelentősen megemelkedett.

Az üzleti tevékenységből származó nettó cash-flow kismértékben, 146,2 milliárd forintra nőtt a magasabb EBITDA következtében, amit a megváltozott működőtőke-igény (főként a szállítói állomány csökkenése) és a magasabb fizetett kamatok részben ellensúlyoztak. A befektetési tevékenységre fordított nettó cash-flow jelentősen csökkent, mivel kevesebb beruházás történt és a jelentős akvizíciókat (MakTel, Emitel) az előző év első kilenc hónapjában hajtotta végre a vállalat. 2002 első három negyedévében 60,3 milliárd forint nettó készpénzkiáramlás történt, amely az akvizíciók finanszírozását szolgálta, szemben az egy évvel korábbi 30,1 milliárd forintos nettó készpénz-beáramlással.

A nettó adósságállomány 58,6 milliárd forinttal csökkent 2001 év végéhez képest, így a nettó adósság összes tőkére (nettó adósság + saját tőke + kisebbségi részesedések) vetített aránya 40,5%-ra esett vissza a 2001. év végi 46,6%-kal szemben. A 2001 szeptember végi 244,5 milliárd forintról a Westel-akvizíció következtében a nettó adósság 2002 szeptember végére 384,3 milliárd forintra nőtt.

Straub Elek elnök-vezérigazgató elmondta: “Örömmel látjuk, hogy minden üzleti szegmensünkben bevétel- és EBITDA- növekedés tapasztalható. A vezetékes üzletág megőrizte erőteljes készpénztermelő képességét, mindazonáltal továbbra is keresni fogjuk a vezetékes üzletág további hatékonyság-növelésének módjait. A mobil szegmensben az év első felében a piaci pozíció megőrzése volt elsődleges célunk, a harmadik negyedévben azonban a jövedelmezőségre helyeztük a hangsúlyt. Ennek következtében a piaci részesedés kismértékben csökkent, az EBITDA viszont 22,2%-kal nőtt 2002 második negyedévéhez képest. Nemzetközi leányvállalatunk (MakTel) jelentős mértékben hozzájárult a csoport eredményeihez. Várakozásaink szerint a Matáv Csoport bevétel növekedése 2002-ben az erre az évre kitűzött és nyilvánosan meghirdetett célkitűzéseinkkel összhangban magas, egyszámjegyű tartományban lesz, az éves EBITDA ráta meghaladja a 40%-ot, míg a beruházások értéke várakozásaink szerint nem éri el a 100 milliárd forintot. Beruházásaink folyamatos kontrollja jól tükrözi a hatékonyság további növelése iránti elkötelezettségünket.”Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle