Connect with us

Magyar gyártóbázist hoz létre a HP?

Dotkom

Magyar gyártóbázist hoz létre a HP?

Lapértesülések szerint előrehaladott tárgyalások folynak a Hewlett Packarddal (HP) egy magyar gyártóbázis létrehozásáról. A százmillió dollár (24 milliárd forint) értékű befektetéssel megvalósuló kelet-magyarországi üzem a HP nyomtatógyártó részlegéhez tartozna.

Az amerikai HP a nyáron jelentette be, hogy egymilliárd dollárt fordít nyomtatódivíziója fejlesztésére, amelynek során 2003-ig ötven teljesen új típusú printert dob piacra. A tervbe vett magyar gyár vélhetően ennek a fejlesztésnek lesz része – írja a Népszabadság.

A többek között chippel ellátott festékpatronok előállítására is alkalmas vadonatúj technológiát a tervezett hazai üzem mellett Puerto Ricón és Malajzián használja a HP. A legfrissebb felmérések szerint a HP továbbra is uralja a világ nyomtatópiacát, részesedése már csaknem ötven százalékos.

A Népszabadság információi szerint a magyar üzem évente mintegy 800 millió euró (200 milliárd forint) árbevételt hozna, és lényegében teljes egészében exportra termelne. A magyar üzem létesítéséről már jó ideje folynak a tárgyalások, és ha minden a tervek szerint halad, rövidesen megszülethet a megállapodás a beruházásról.

A HP üzemépítése összevágna azzal a kormányzati kívánalommal, hogy a befektetők Magyarországra ne tömeggyártást hozzanak – amelyet könnyen be lehet fejezni (mint például az IBM székesfehérvári termelése), vagy áttelepíteni olcsóbb országba –, hanem komolyabb szakértelmet kívánó, magasabb hozzáadott értékű termelést.Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom