Connect with us

Cisco – Oracle: sikeres őszi választások

Dotkom

Cisco – Oracle: sikeres őszi választások

Cisco routerek, switchek és tűzfalak biztosították a zavartalan adatkapcsolatot, míg az Oracle az adatbázis technológiával járult hozzá a sikeres működéshez.

A 2002-es országgyűlési-, valamint önkormányzati választások informatikai rendszere a magas biztonsági, megbízhatósági és terhelési követelményeknek maradéktalanul megfelelt. Az infrastruktúrához az adatbázis-technológiát az Oracle Hungary, a már meglévő okmányirodák közti hálózat bővítését és a szavazás idejére virtuális magánhálózattá alakítását a Cisco Systems eszközei biztosították. A megvalósítást a Cisco egyik magyarországi Gold partnere, az LNX Hálózatintegrációs Kft. végezte. A cégek által kifejlesztett világszínvonalú megoldások közül több a tavaszi országgyűlési választások alkalmából debütált Magyarországon, a mostani választásokon pedig újra bizonyította biztonságosságát, korszerűségét.

A rendszer már hetekkel a választások előtt kifogástalanul üzemelt, és végül az előzetes elvárásoknak – és a tesztelések eredményének – megfelelően működött élesben is a választások ideje alatt. Az adatok összesítése és értékelése folyamatos volt, a választás napjának estéjén – a manuális adatbevitellel egy időben – az eredmények mind a választási központ, mind az internetezők számára percre készen elérhetőek voltak.

A választás informatikai rendszerét több szempontból szélsőséges körülményekre kellett tervezni. Egyrészt országos méretű hálózatról volt szó közel 2000 munkaállomással és számos egyéb kapcsolódási ponttal, így minden egyes elemet és funkciót e hatalmas méret által diktált feltételek szerint kellett kialakítani. Másrészt az adatfeldolgozásnak és adatszolgáltatásnak hiba nélkül kellett lezajlani, hiszen bármilyen adattévesztés, adatvesztés, késedelem, vagy illetéktelen behatolás nehezen orvosolható következményekkel járt volna.

A magas szintű elvárások teljesítéséhez a közreműködő vállalatok világszínvonalú termékeiket és szolgáltatásaikat építették be a rendszerbe, amelyekből több a tavaszi választások során először került alkalmazásra Magyarországon. Az Oracle az adatbázisok megbízható és gyors kezelését biztosító RAC (Real Application Cluster) termékét alkalmazta hazánkban először élesben.

Az idei évben alkalmazott rendszer elvi működését tekintve újdonság volt, hogy míg négy évvel korábban az adatok rögzítése helyben, a választási irodák számítógépein történt, és onnan kerültek tovább az Országos Választási Iroda központi rendszerébe, idén közvetlenül egy központi adatbázisban történt a szavazatösszesítés. E rendszer gerincét a korábban az okmányirodák között kiépített informatikai hálózat jelentette, amelynek használatát a választások napjaira kizárólag e célra korlátozták. A Cisco alapokon működő hálózat és a biztonsági rendszer folyamatos működését megfelelő redundancia elemek biztosították, az okmányirodai rendszer kibővítéséhez szükséges aktív hálózati elemeket szintén a Cisco Systems Magyarország biztosította, az LNX Kft. közreműködésével..

Az éles működés során semmilyen olyan hiba nem történt, amely ezek működésbe lépését eredményezte volna. A rendszer kiváló szereplését a technikai és technológiai megoldásokon kívül az üzemeltetést végző szakemberek magas szintű képzése, illetve az egyes elemeket használó és működtető munkatársak átgondolt és megfelelő oktatása biztosította. A kialakított rendszer természetesen alkalmas más hasonló események lebonyolítására is.Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom