Connect with us

Hirdetés

technokrata

Füstbe ment terv: nem kelendőek a harmadik generációs mobiltelefonok

Dotkom

Füstbe ment terv: nem kelendőek a harmadik generációs mobiltelefonok

Füstbe mentek a leendő harmadik generációs mobiltelefon-hálózat százmilliárd forintos koncessziós bevételeihez fűzött egykori hazai tervek. Nyugat-Európában korábban a cégek egymást taposták a rendszer kiépítéséért, mára azonban már szinte ingyen sincs érdeklődő…

Magyarországon a harmadik generációs mobiltender (UMTS) kiírása halasztódik, Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter szerint sem a mobilszolgáltatók, sem a lakosság nem készült még fel a forradalmian új technológia befogadására. Mint mondta, egyelőre a már meglévő hálózatok nyújtotta lehetőségeket kellene kihasználni. Meg kell térülnie a szolgáltatók eddigi befektetéseinek, mielőtt újabb milliárdokat költenek – írta a Népszabadság.

Úgy látszik, a magyar kormány egyáltalán nem vagy csak nagyon csekély bevételre számíthat a UMTS-licencek pályáztatásával. Pedig az előző kabinet nagy reményeket fűzött a frekvenciák eladásához: 2000. szeptemberében Sík Zoltán informatikai kormánybiztos azt mondta a Dow Jones ügynökségnek, hogy 2001 végén eladják a harmadik generációs licenceket. Szakértők akkori számításai alapján a Napi Gazdaság összegzése szerint a pályázat eredményeként 200 milliárd forint bevétele is származhatott volna az államkasszának.

A tendert 2001. szeptemberében mégsem írták ki, Varga Mihály pénzügyminiszter a kedvezőtlen nemzetközi piaci környezetre hivatkozva jelentette be a halasztást. Ezzel az állam elesett a 21 milliárd forint koncessziós bevételtől, amivel 2001-re számolt.

A kormányzat óvatossága az elmúlt évek európai történéseinek tükrében teljesen érthető. Az Európai Bizottság úgy döntött a minap, nem nézi tétlenül a tagországok mobilszolgáltatóinak vergődését. Be kell avatkoznia, ha azt akarja, hogy az uniós térség ne maradjon le a technológiai fejlődésben Japán vagy az Egyesült Államok mögött. Inkább enged szigorú versenyelveiből, de szabad utat ad a harmadik generációs rendszerek elterjedésének.

A bizottság úgy határozott, hogy kész engedélyezni a Deutsche Telekom T-Mobile nevezetű leányának és a British Telecomból kinőtt MMO2-nek az együttműködését a nagy-britanniai UMTS-rendszer kiépítésében, vagyis a költségek megosztásában. Várható, hogy a két vállalat közösen kezdheti meg a munkálatokat Németországban is.

Az engedékenység oka egyszerű. Japánban már nagy közönségsikerrel működik az UMTS, az Egyesült Államok pedig képes gyorsan felzárkózni. Az európai vállalatok a brit Vodafone-tól a spanyol Telefonicáig súlyosan eladósodtak, összesen több mint százmilliárd euró kölcsönt halmoztak fel a könyveikben. A kilencvenes évek legvégén, még a távközlés és az Internet felívelő korszakában vásárolták meg a frekvenciaengedélyeket, abban az időszakban, amikor a tőzsde is lelkesedett e beruházások iránt, és az árfolyamok a fejlesztések hírére tovább emelkedtek. Aztán jött a telekommunikációs cégek tőzsdei összeomlása, majd a hitelképességek lefelé minősítése. A rendszerek kiépítése és működtetése legalább újabb százmilliárd eurót emésztene fel, és ezt a cégek már nem vállalják. Azt mondják, csak akkor kötelezhetnék el magukat, ha bizonyítani tudnák, hogy a mobilhasználóktól évente és fejenként legalább 500 euró bevételre tesznek majd szert.

Azok a kormányok, amelyek még időben cselekedtek, szép összegre tettek szert az engedélyek eladásából. Németország 50, Olaszország 12, Nagy-Britannia 37, Hollandia csaknem hárommilliárdot szedett be. Ám most töprengenek, hogy a licencek időtartamát 15-ről 20 évre módosítsák-e, ahogy a cégek követelik. A rendszereknek az idén már jórészt működniük kellene. Ám legjobb esetben is csak jövőre, de inkább 2004-ben, egyes szolgáltatások esetében – például mozgókép továbbítása – csak 2006-ban kínálhatják magukat a harmadik generációs hálózatok.

A spanyol Telefonica nemrégiben jelentette be például, hogy egyelőre leállítja a fejlesztéseket Németországban, Ausztriában, Svájcban és Olaszországban. A francia Orange hároméves késésben van Svédországban. Nagy-Britanniában 2007-ben lesz csak az ország 80 százalékán „fogható” UMTS, Dániában 2008-ban, Franciaországban 2009-ben. Finnországban nincs is időpont.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés