Connect with us

technokrata

Reszkessetek kalózok – másolhatatlan CD

Dotkom

Reszkessetek kalózok – másolhatatlan CD

A szórakoztatóelektronikai készülékeket gyártó JVC és a játékfejlesztő Hudson Soft új módszert hozott létre a CD-ROM-on folytatott szoftverkalózkodás beszüntetésére.

Root, azaz gyökér elnevezésre hallgat az az új, másolásellenes technológia, melyet a JVC és a Hudson Soft hozott létre. A cégek állítása szerint ennek alkalmazásával megelőzhető a CD-k (illegális) másolása.

Hogyan működik a technológia? Titkosító algoritmust alkalmaz a lemezen lévő adatok védelmére, így ezen információkhoz csak a hozzájuk tartozó kulcsokkal lehet hozzáférni. Természetesen az megoldhatatlan, hogy minden egyes CD-hez külön kelljen ˝valahonnan˝ beszerezni ezeket a kulcsokat, éppen ezért ezek is felkerülnek a CD-re – igaz, rejtve. Éppen ezért bármely CD-ROM képes olvasni az ilyen CD-ket, ám az írók nem tudják írni ezt a kulcsot – azaz a másolt lemez olvashatatlanná válik.

Természetesen minden egyes lemez esetében más és más a kulcs, illetve a helyzete is máshol található meg a korongon – ezzel is nehezítve a technika feltörhetőségét.

Már forgalomban vannak az ilyen védelemmel ellátott CD-k, igaz, egyelőre csak Japánban. A JVC tervei szerint azonban október környékén bevezetik az Egyesült Államokban is, és 2003 során várhatóan még szélesebb körben fog elterjedni a technológia. Kíváncsian várjuk, mi lesz rá a ˝kalózipar˝ válasza.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle