Connect with us

technokrata

Vastag haszon a Worldcomnál

Dotkom

Vastag haszon a Worldcomnál

A csődbe jutott WorldCom Inc. volt és jelenlegi vezetői több nyilvános részvénykibocsátás során vastag haszonra tettek szert.

A Napi Online értesülései szerint az Egyesült Államok képviselőháza által felállított pénzügyi szolgáltatásokat vizsgáló bizottság jelentésében közölte, hogy a csődbe jutott WorldCom Inc. volt és jelenlegi vezetői több nyilvános részvénykibocsátásban (IPO) is részt vettek, s az így megvásárolt több százezer papírból – a távközlési szektor szárnyalása idején – vastag haszonra tettek szert.

Az érintettek között van a WorldCom ex-vezérigazgatója, Bernard Ebbers, a cég volt pénzügyi vezetője, Scott Sullivan, illetve a vállalat jelenlegi elnöke, Bert Roberts, valamint az igazgatótanács feje, Stiles Kellett is. A részvényekhez – sok esetben rivális távközlési cégekéhez – a Salomon Smith Barney (SSB), illetve elődjei jóvoltából jutottak a WorldCom menedzserei.

A vizsgálat szerint valószínű, hogy a vezetők IPO-ügyletekbe való bevonása olyan jócselekedet volt, amitől az SSB a jól jövedelmező befektetési banki kapcsolatok fenntartását remélte. Azt egyelőre nem tudni, hogy mikor és mennyiért vehettek friss részvényeket a cégvezetők.

A kilencvenes években biztos üzletet jelentett, ha valaki már egy telekomcég tőzsdei startjakor, kibocsátási árfolyamon vásárolhatott be a társaság részvényeiből, hiszen biztos lehetett abban, hogy a befektetők eufóriája hamarosan az egekbe repíti a papírok kurzusát. Több, akkor robbanásszerű növekedést felmutató vállalat azóta csődbe is ment – írja a Napi Online.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle