Connect with us

technokrata

Tovább nőtt a Sun szerverpiaci részesedése

Dotkom

Tovább nőtt a Sun szerverpiaci részesedése

A Sun amellett, hogy bevételei alapján második a teljes szerverpiacon, tovább növelte előnyét a UNIX szerverek piacán is.

A Gartner Dataquest 2Q02 Worldwide Server Database című tanulmánya szerint a Sun Microsystems tavalyi eredményeihez képest 10,75 százalékkal növelte piaci részesedését a szerverekből származó bevételek alapján, így jelenleg 18,44 százalékos piaci részesedésével a második helyet foglalja el a világ szerverpiacán. A majdnem 80 ezer leszállított egységgel, és a belőle származó 1,86 milliárd dolláros bevétellel a Sun stabilan őrzi vezető helyét a világ UNIX szerverpiacán.

A Gartner Dataquest negyedéves adatai szerint a tavalyi évhez képest az öt legnagyobb IT-gyártó közül a Sun Solaris operációs rendszerére és az UltraSPARC processzorra épülő rendszerek esetében mutatkozott a legnagyobb növekedés mind a bevételek, mind a leszállított egységek számát illetően, miközben a legtöbb versenytárs hasonló mutatói csökkentek.

A Sun 63 százalékos részesedésével vitathatatlanul vezeti a UNIX piacot, a leszállított egységek és 44 százalékos bevétel-részesedésnek köszönhetően. A tavalyi év ugyanezen negyedévével összehasonlítva a Sun a leszállított UNIX-rendszerek terén 32 százalékkal növelte piaci részesedését, míg három legközelebbi versenytársa kétszámjegyű csökkenést könyvelt el. Szintén a Sun vezeti az egy évvel korábbi időszakhoz képest felmutatott növekedést a UNIX-rendszerekből származó bevétel terén, ahol 15,4 százalékos növekedést ért el.

„Vásárlóink továbbra is a Sunra szavaznak: SPARC/Solaris architektúránk az összes többi operációs rendszer rovására szerez piaci részesedést” – nyilatkozta Shahin Khan, a Sun Microsystems kompetitív ügyekért felelős vezetője (Chief Competitive Officer). „A Sun vezeti a 64 bites rendszerek tömegtermékké válásának folyamatát, a frissen megjelentetett, Linuxot és Solarist futtató 32 bites Sun LX50 szerverrel pedig a Sun még nagyobb vásárlói bázist tud kiszolgálni.”

A Gartner Dataquest az Egyesült Államokra, az EMEA, és az Ázsia–Csendes-óceán régióra kiadott eredményei hasonlóan pozitívak.

Az EMEA (Europe, Middle-East, Africa) régióban a Sun UNIX-piaci részesedését közel 37 százalékkal növelte a leszállított egységek, és több mint 10 százalékkal a bevételek terén a tavalyi év ugyanezen időszakához képest. A 2002 második negyedévében az EMEA-n belül leszállított 21.700 egységgel a Sun 60,61 százalékos piaci részesedést mondhat magáénak, míg 37 százalékot a bevétel terén.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle