Connect with us

Darabokban a Kirch-holding?

Dotkom

Darabokban a Kirch-holding?

A csődbejutott és eladás előtt álló KirchMedia problémái megoldására lehetővé teszi lehetséges befektetői számára a nyereséges tévés leányvállalatába való közvetlen betársulást.

Az idén 75 éves Leo Kirch birodalma január végén menekült csődvédelembe hitelezői elől. A bankok és a kötvényesek ugyanis megelégelték, hogy az évek alatt felhalmozott 5,7 milliárd eurós (1.373 milliárd forint) hitelükből próbál Kirch a német piac első számú cége, a Bertelsmann fölé nőni. A Kirch holding néhány év alatt négymilliárd eurót költött Európa legnagyobb filmarchívuma felépítésére és a legnagyobb sportesemények kizárólagos közvetítésére. Az előfizetők száma azonban nem nőtt elég gyorsan, így a megfeszített versenyt nem bírta a csoport. Ezt követően a müncheni illetékes bíróság hivatalosan is elindította a csődeljárást, megnyitva ezzel az utat a KirchMedia értékesítése előtt.

Azonban most úgy tűnik, hogy a csődbejutott és eladás előtt álló KirchMedia, problémái megoldására, lehetővé teszi lehetséges befektetői közvetlen betársulását nyereséges tévés leányvállalatába, a ProSiebenSat.1-be

Eddig a KirchMediát egészében kínálták eladásra – a filmjogokkal, a sportközvetítési jogokkal, a műsorkészítő részleggel és a ProSiebenSat.1 Media AG-vel együtt. A médiakonszern átvételére kiírt pályázatra eddig több konzorcium is nyújtott már be ajánlatot. A legmagasabb kínált ár 2,6 milliárd euró volt. Emellett a Sony Corporation is folytatott tárgyalásokat a birodalom átvételére.

A KirchMedia egyik szóvivője hétfőn megerősítette azokat a sajtóértesüléseket, miszerint jelenleg új lehetőséget vizsgálnak a tévétársaság külön értékesítésére. A KirchMediának 52,5 százaléka van a ProSiebenSat.1-ben.

A befektetőnek, aki a ProSiebenSat.1-et átveszi, tőkeemelést is finanszíroznia kell. Így a filmjogok is kivásárolhatók lennének a KirchMediából és a ProSiebenSat.1-be lennének integrálhatók. Ezzel a filmjogok kereskedelme és a tévéadó ismét egy fedél alá kerülne.

Az új felfogás megfigyelők szerint reakció lehet a KirchMedia vontatottan haladó árverésére. Hivatalosan még három ajánlattévő van versenyben, de hitelezői körökben nem tartják valószínűnek, hogy az eladás, a tervek szerint, szeptember elejéig megtörténik.

Hétvégén nyilvánosságra került értesülések szerint a WAZ médiacsoporttal és két, közelebbről meg nem nevezett külföldi befektetővel folytat tárgyalásokat a Kirch-csoport az Axel Springer kiadóban levő 40 százalékos részesedése eladásáról. A részesedés piaci értéke mintegy 750 millió euró.Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom