Connect with us

technokrata

A Hutchison Whampoa újabb 3G mobil-licencet vásárolna Európában

Dotkom

A Hutchison Whampoa újabb 3G mobil-licencet vásárolna Európában

A mobilszolgáltatóként is ismert Hutchison Whampoa újabb észak-európai országban fontolgatja harmadik generációs mobil távközlési koncesszió megszerzését.

A hongkongi Hutchison Whampoa Finnországban fontolgatja harmadik generációs mobil távközlési (UMTS) beruházását, a svéd Telia helyére lépve, megszerezve ezzel a 90 millió euróra becsült UMTS-koncessziót. Mindezt annak ellenére, hogy a világ vezető távközlési cégei éppen szabadulni szeretnének korábbi UMTS vállalásaik jelentős terheitől.

A hongkongi vállalat svédországi és dániai cégén, a Hi3G-n keresztül lépne be a finn piacra. A szolgáltatás beindítását októberben tervezi a távol-keleti befektető, amely Európában elsőként a brit Orange céget szerezte meg. A brit mobilszolgáltatót végül a német Mannesmann-nak adták el, cserébe a Hutchison Whampoa a Mannesmannban szerzett részesedést. Ezért amikor a Vodafone felvásárolta a Mannesmannt, a Hutchison a Vodafone egyik legfőbb részvényese lett.

A Htuchison mobilrészlege harmadik generációs mobilszolgáltatásra kapott koncessziót az Egyesült Királyságban, ahol a japán NTT DoCoMo-val és a holland KPN-nel együtt alkot konzorciumot. Az NTT DoCoMo-val egyébként Hongkongban is együttműködik a Hutchison Whampoa. A távol-keleti cég Olaszországban, Svédországban, Ausztriában, Dániában, Írországban, Izraelben és Ausztráliában is szerzett harmadik generációs mobilkoncessziókat.

A Hutchison Whampoa a VoiceStream Deutsche Telekom általi felvásárlása révén a legnagyobb német távközlési cégben is részesedéssel bír.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle