Connect with us

technokrata

Hutchison Whampoa: a Vodafone és a Deutsche Telekom után szappan és kölni

Dotkom

Hutchison Whampoa: a Vodafone és a Deutsche Telekom után szappan és kölni

A Vodafone-ban és a Deutsche Telekomban is érdekelt hongkongi Hutchison Whampoa Limited leányvállalata megszerezte a magyar drogérialáncot működtető Rossmann Kft.-t. Azt, hogy mi köze a világ egyik leghomályosabb vállalati konglomerátumának a tisztálkodószerekhez, még nem tudni, egylőre azonban az is elég nehezen követhető, hogyan alakult át az ázsiai hajózási vállalat a globális távközlési piac egyik meghatározó szereplőjévé.

Mint arról a Népszabadság az elmúlt hét végén beszámolt, az egyik legnagyobb, több mint 70 üzletet magában foglaló magyar drogérialánc működtetője, a Rossmann Magyarország Kft. a hongkongi székhelyű Hutchison Whampoa Limited leányvállalata, az A. S. Watson (ASW) kezébe került.

A FigyelőNet cikke szerint az ASW anyacége a Hutchison Whampoa Limited, amely a világ egyik leghomályosabb vállalati konglomerátuma, ugyanis elég nehezen követhető, hogyan alakult át az ázsiai hajózási, hajójavító és kikötővállalat a globális távközlési piac egyik meghatározó szereplőjévé.

Maga a Hutchison Whampoa Limited egyébként 1977-ben egy óriási vállalati fúzió révén jött létre, majd 1991-ben megszerezték Nagy-Britannia egyik legforgalmasabb kikötőjét, a Port of Felixstowe-ot, s ma már a Hutchison Whampoáé a világ legnagyobb konténerkikötője is, a Hongkong International Terminals (HIT).

Ezután a távol-keletiek a telekommunikáció partjainál kötöttek ki, s 1985-ben létrehozták üzletágukat, amely Hongkong vezető távközlési szolgáltatója lett. A mobilszolgáltatóként is ismert cég Európában a brit Orange céget szerezte meg. A brit mobilszolgáltatót végül a német Mannesmann-nak adták el, cserébe a Hutchison Whampoa a Mannesmannban szerzett részesedést. Ezért amikor a Vodafone felvásárolta a Mannesmannt, a Hutchison a Vodafone egyik legfőbb részvényese lett.

A Htuchison mobilrészlege harmadik generációs mobilszolgáltatásra kapott koncessziót az Egyesült Királyságban, ahol a japán NTT DoCoMo-val és a holland KPN-nel együtt alkot konzorciumot. Az NTT DoCoMo-val egyébként Hongkongban is együttműködik a Hutchison Whampoa. A távol-keleti cég Olaszországban, Svédországban, Ausztriában, Dániában, Írországban, Izraelben és Ausztráliában is szerzett harmadik generációs mobilkoncessziókat.

A Hutchison Whampoa egy másik ügylet, a VoiceStream Deutsche Telekom általi felvásárlása nyomán a legnagyobb német távközlési cégben is részesedést szerzett. Így a Hutchison Whampoa közvetve a magyar piacon is egyre jelentősebb befolyásra lenne képes szert tenni (ha ez a piac érdekelné egyáltalán a mamutvállalatot), hiszen a Vodafone nálunk is működtet mobilszolgáltatót, a Deutsche Telekom pedig a Matáv fő tulajdonosa.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle