Connect with us

technokrata

EU: a nagytestvér figyelni fog

Dotkom

EU: a nagytestvér figyelni fog

Az EU tervezi az elektronikus adatok tizenkéthavi tárolásának kötelezővé tételét tagállamaiban.

Úgy tűnik, hogy az Európai Unió tagállamai számára kötelező lesz másolatot készíteni elektronikus kommunikációjukról, amelyet minimum egy évig meg is kell őrizniük. A polgári jogok harcosai által kiszivárogtatott információk szerint mindez már javaslat formájában várja az EU-bizottság döntését.

A javaslat vázlatát a belga kormány készítette el, mely szerint az EU-ban lévő telekommunikációs vállalatok kötelesek megőrizni egy másolatot a rajtuk keresztül menő összes telefonhívásról és elektronikus levélüzenetekről legalább 12 hónapon keresztül.

Az így eltárolt információkat csupán a hatósági és törvényvégrehajtó szervek szerezhetik meg – természetesen, ha rendelkeznek olyan bírói végzéssel, amely engedélyezi az adatokhoz való hozzájutást.

Ian Brown, a brit Foundation for Information Policy Research igazgatója szerint a javaslat „azt feltételezi, hogy az Európai Unió minden állampolgára potenciális bűnöző, akik után folyamatosan kémkedni kell. Ez mindenképpen emberi jogokba ütközik.”

Az új európai adattartási törvényjavaslatot 2001. szeptemberében indítványozták elsőként, a terrorizmus elleni harc egyik fő segítőeszközeként. 2002. júniusában az Európai Parlament megszavazta, hogy a tagországok alkalmazhatják az eljárást, azonban az adatok csak nemzetvédelmi okokból voltak kikérhetőek a telekommunikációs társaságoktól.

Azonban az új javaslat értelmében az adatok másolása, és megőrzése nem lehetőség, hanem kötelesség, és nem csupán nemzetvédelmi esetekben adhatóak ki, hanem bármilyen bűncselekmény felkutatása érdekében.

Tony Bunyan, a brit székhelyű Statewatch szóvivője szerint „az egészet csupán a terrorizmus elleni küzdelem köntösébe bújtatják, azonban ez jóval több annál: ez egy mindenkire kiterjedő teljes felügyelet”.

A polgári szabadságért harcoló Statewatch szerint az is rossz jel, hogy a belga indítvány nem tartalmaz semmiféle tájékoztatást az adatmegőrzés irányításáról, és ellenőrzéséről, amely főként az adatokkal való visszaélések okozta problémákat előzné meg.

A hatóságok ugyanis hozzájuthatnak az adatokhoz összefüggésbe hozva azokat bármilyen bűncselekménnyel, beleértve a bűnszervezetben való részvételtől, a szexuális kizsákmányoláson keresztül a számítógépekkel elkövetett bűncselekményekig, sőt akár a fajgyűlölet vagy a hamisítás gyanúja is megnyithatja az eddig olyan jól záródott kapukat.Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom

Black Friday

Dotkom

Indul a Black Friday hete az Euronics-ban

2019. november 12. kedd

Dotkom

Rekord összegű kártérítést kap a svéd Foreo

2019. november 8. péntek
JunctionX Budapest
red november

Dotkom

Black Friday helyett Red November a Vodafone-nál

2019. november 1. péntek
OTP Simple

Dotkom

Egyre többen vásárolunk mentett kártyaadatokkal

2019. október 31. csütörtök