Connect with us

Interjú Cagatay Kiliccsel, a Maxtor közép-európai és törökországi sales managerével a Maxtor-Quantum

Dotkom

Interjú Cagatay Kiliccsel, a Maxtor közép-európai és törökországi sales managerével a Maxtor-Quantum

Majdnem két éve, hogy a Maxtor mindenestül felvásárolta a Quantumot. A két merevlemez-gyártó házassága óta eltelt időszakról a Terminal Cagatay Kilicet, a Maxtor közép-európai és törökországi sales managerét kérdezte. Valójában mit is takar a Maxtor emblémás merevlemez-meghajtó fémháza – Kilic többek között erről is fellebbenti a fátylat.

Majdnem két éve, hogy a Maxtor mindenestül felvásárolta a Quantumot. Az üzlet során 1,3 milliárd dollár vándorolt, miközben az egyesülés után további kiadásokat jelentett a két vállalat valódi összefonódása. Cagatay Kilic, a Maxtor közép-európai és törökországi sales managere a Terminal kérdéseire válaszolva többek között azt is elmondja, hogy milyen nehészégekkel járt az egyesülés utáni időszak, illetve hogy valójában mit is takar a Maxtor emblémás merevlemez-meghajtó fémháza.

Terminal – Milyen változásokat hozott a Maxtor számára az elmúlt időszak a Quantum megvásárlása tükrében?

CK – Az egyesülés után a vállalat számos kihívással találta szembe magát. Ezek teljesítéséhez össze kellett vonni a két cég dolgozóit, üzleti folyamatait, technológiáit és termékeit. Ahol (ennek eredményeképpen – a szerk.) a funkciók duplázódtak, ott csökkenteni kellett a munkaerő mennyiségét. A legnagyobb kihívás a vásárlók a vállalatok egyesítéséből adódó (lehetséges – a szerk.) kényelmetlenségeinek kiküszöbölése volt.

A vállalatok termékvonalait (a megszüntetés helyett – a szerk.) egymás mellé rendeltük és a továbbiakban Maxtor márkanév alatt hoztuk kereskedelmi forgalomba. Erre a Maxtortól és a Quantumtól származó termékek terméktámogatásának biztosítása miatt volt szükség. Az (egyesülés óta eltelt – a szerk.) időszak folyamán lassan valamennyi desktop ATA meghajtó gyártását a Maxtor singapore-i gyártóegységére bíztuk.

A jövőbeni termékekhez egyesítenünk kell a mérnöki csoportokat és a technológiákat. Filozófiánk értelmében a legjobb legjobbját akarjuk adni. A legjobb mérnökök, a tervezési folyamatok, a technológiák és a tapasztalatok egyesítése megnöveli esélyeinket piacvezető termékek kifejlesztésére.

Terminal – Vannak-e még eredeti Quantum merevlemez-meghajtók a Maxtor raktáraiban? Ha igen, mely típusok, illetve mennyi, és milyen márkanév alatt kerülnek forgalomba?

CK – Az egyesülés után a Quantum által már gyártott termékek gyártása folytatódott és a Maxtor által Quantum márkanéven kerültek kereskedelmi forgalomba. Egy új merevlemezmeghajtó-típus kifejlesztése 18 hónapba telik, és néhány Quantum-fejlesztésű termék piacra dobása röviddel az egyesülés utánra volt tervezve. Valamennyi új Quantum termék Maxtor márkanévvel indult a piacon.

Legkésőbb 12 havonta bemutatunk egy új merevlemez-meghajtót. A raktárkezelés rendkívül fontos, és igyekszünk nem tartani fölösleges többletet a raktárainkban. Amikor a Maxtor piacra dob egy új terméket, azon igyekszünk, hogy erre az időpontra előd termék valamennyi példányát el tudjuk adni. Mostanra az összes eredeti Quantum terméket eladtuk.

Terminal – Vett-e át technológiát a Maxtor a Quantumtól? Ha igen, a merevlemezmeghajtó-gyártási folyamat mely szakaszait érinti? Van-e olyan Maxtor meghajtó, amely teljesen Quantum-felépítésű, csak már a Maxtor gyártja saját márkanévvel?

CK – Az egyesülés során az új vállalat egyesítette a munkatársakat, a tervezési folyamatok tapasztalatait és a technológiákat. Egy ideig a Quantum termékeit a Quantum korábbi partnere, az MKE gyártotta Japánban. Mára minden desktop meghajtó a Maxtor singapore-i gyártóegységében készül.

A Maxtor megszerezte a Quantum high-end SCSI-meghajtó üzletét. Ezek a meghajtók Quantum-tervezésűek, és továbbra is az MKE Japán gyártja és a Maxtor forgalmazza őket saját márkaneve alatt. Az eredetileg Quantum mérnökcsoport és az egész szervezet már a Maxtor része. Az új SCSI meghajtókat az Atlas 10K termékvonalon ez a csoport tervezi és Maxtor termékekként kerülnek a piacra.

Egy merevlemez-meghajtó gyártása több ipari terület csúcstechnológiáját egyesíti. Ahhoz, hogy továbbra is versenyképes, az élmezőnyben helyet foglaló merevlemez-gyártók maradjunk, első osztályúnak kell lennünk sok technológiában és tudományban. Az egyesülés egyik nagy előnye, hogy egyesíthettük a Maxtor és a Quantum legjobb tapasztalatait. Jó néhány Quantum-technológiát, fejlesztési irányvonalat és egyéb vonást használunk a Maxtor merevlemez-meghajtókban.

Terminal – Miért különbözik az elérhető legnagyobb kapacitás az 5400 rpm-es (DiamondMax D540X – 160/320 GB) és a 7200 rpm-es (DiamondMax Plus D740X – 80/240 GB) merevlemez-meghajtók között – ennek marketing-stratégiai vagy technológiai okai vannak?

CK – (A jelenlegi DiamondMax D540X csak 160 GB-os kapacitáshatárig, a DiamondMax Plus D740X pedig csak 80 GB-os kapacitáshatárig elérhető. A Maxtor még nem jelentett be új termékeket, illetve kapacitásokat a DiamondMax sorozatban.)

A Maxtor megvizsgálja, hogy adott merevlemez-platformon mely kapacitásokat szolgáltassa, a piaci igényeknek megfelelően. Egy merevlemez-meghajtó fejlesztési költsége nagyban függ az alkalmazott lemeztányérok számától. A fölösleges költségek megelőzése érdekében a legjobb, ha az adott típuson belül teljesen ki van használva a specifikáció nyújtotta lehetőség (nincsenek kihasználatlan lemezoldalak a meghajtóban – a szerk.) Minden meghajtótípus különböző felhasználási területen nyújt elsősorban előnyöket: teljesítmény, kapacitás, cost of ownership (COO) stb.

Terminal – 2003 végére még mindig csak 50%-os részesedést jósolnak a 7200 rpm-es merevlemez-meghajtóknak – miért népszerűek még mindig az 5400 rpm-es meghajtók?

CK – Piaci elemzők előrejelzése szerint a desktop PC piac eléri majd a 100%-os 7200 rpm-es merevlemezmeghajtó-telítettséget. A terjedés mértéke azonban jóval lassabb az előrejelzettnél. Jelenleg a 7200 rpm piaci részesedése egyelőre csak közelít az 50%-hoz. Az 5400 rpm azonban továbbra is nagyon népszerű. Az okok az ár (az 5400 rpm-es meghajtók olcsóbbak), a zaj (a 7200 rpm-es meghajtók zajosabbak), valamint az energiafelhasználás (a 7200 rpm-es meghajtók energiafogyasztása magasabb).

Van néhány további piaci ok. A gazdasági helyzetből adódóan, úgy látjuk, hogy a nagy PC-gyártók közül többen nagyon alacsony árú termékeket dobnak piacra az irántuk való vásárlói érdeklődés fenntartása érdekében. Az árak alacsonyan tartása érdekében a PC-gyártók megpróbálják a legalacsonyabb árú alkatrászeket kiválasztani konfigurációikhoz. Tipikusan az 5400 rpm-es meghajtókat részesítik előnyben.

Terminal – Miben különböznek a Maxtor merevlemez-meghajtói a többi gyártó termékeitől – miért érdemes ezt választani a vásárlóknak?

CK – A Maxtor jó hírnévnek örvend a minőség és a megbízhatóság terén. Ehhez jön még az alkalmazott csúcstechnológia. Ilyen jellemzőkkel egy sor tárolási megoldást szolgáltatunk a desktop PC-ktől a nagyobb munkaállomásokig, az egyéni alkalmazásoktól a SCSI vállalati környezetéig, illetve online RAID tárolási megoldásokig.

A Maxtor világszerte elérhetővé teszi termékeit a mindenhol jelenlévő viszonteladói hálózatán keresztül. A minőség és a teljesítmény visszajelzéseként mi vagyunk a desktop merevlemez-meghajtók egyik vezető szállítója, termékeinket valamennyi főbb PC-gyártó alkalmazza. A vásárlók, akik Maxtor terméket vásárolnak, biztosak lehetnek benne, hogy jól megtervezett és gyártott, megbízható terméket kapnak, amelyet az igényeikhez igazítottan fejlesztettek ki.Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom