Connect with us

technokrata

Növekvő életszínvonal: a háztartások telekommunikációs lehetőségei gyors ütemben javulnak

Dotkom

Növekvő életszínvonal: a háztartások telekommunikációs lehetőségei gyors ütemben javulnak

A Központi Statisztikai Hivatal által közzétett legújabb kiadvány a háztartások gyors ütemben javuló telekommunikációs lehetőségeiről, valamint a tartós fogyasztási cikkek állományának növekedéséről számolt be.

A tíz évig tartó recesszió után 1997-ben a háztartások életszínvonala ismét emelkedni kezdett – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) “Családi költségvetés, 2000” című kiadványából.

A KSH szerint az utóbbi évtized jelentős infrastrukturális fejlesztéseinek következtében a háztartások telekommunikációs lehetőségei gyors ütemben javultak: 1999-ben a háztartások 77, 2000-ben 80 százaléka rendelkezett telefonvonallal, a mobiltelefonnal való ellátottság 22 százalékos volt. A mobil készülékek száma a háztartásokban egy év alatt megduplázódott, és 2000-ben elérte a 27-et 100 háztartásonként.

A gazdasági növekedés és a javuló életkörülmények következtében a magyar háztartások tartós fogyasztási cikkeinek állománya jelentősen növekedett. Száz háztartásra 14 számítógép, 50 videó, 49 mikrohullámú sütő és 110 színes tévé jutott 2000-ben. A modern tartós fogyasztási cikkek iránti igény a társadalom minden rétegében folyamatosan növekszik – derül ki a kiadványból.

A legnagyobb mértékben a ruházkodásra, háztartási felszerelésekre, művelődésre, üdülésre és szórakozásra fordított kiadások csökkentek. Tavalyelőtt ezekre összesen egy főre vetítve 71.629 forintot költöttek. Gyors ütemben növekedtek azonban a közlekedési-hírközlési és az egészségügyi kiadások, amelyek 2000-ben elérték a 87 ezer forintot.

Területi összehasonlításban a háztartások fogyasztási színvonala a közép-magyarországi régióban és a Közép-Dunántúlon volt a legmagasabb, ami – a statisztikusok szerint – feltehetően a térségben jelenlévő külföldi befektetések és a jobb foglalkoztatási lehetőségek következménye.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle