Connect with us

technokrata

Dell: a HP sarkában

Dotkom

Dell: a HP sarkában

A világ második legnagyobb számítógépgyártó vállalata fokozatosan nyeri el versenytársai piaci részesedését, s jelenleg közvetlenül a HP sarkában keresi az előzés lehetőségét.

A világ egyik legnagyobb amerikai számítógépgyártó vállalata, a Dell Computer második negyedévére vonatkozóan 501 millió dolláros nettó nyereségről számolt be, az előző év azonos időszakában elért 101 millió dolláros veszteséggel szemben. Az egy részvényre eső nyereség így 19 cent lett, ellenben a tavalyi 4 centes veszteséggel.

Az értékesítési árbevétel 8,5 dollárra emelkedett – az egy évvel ezelőtti 7,8 milliárdról -, melynek ötödét az adattároló berendezések adták. Az augusztus 2-án végződött pénzügyi negyedévében a szerverek értékesítési volumene 20 százalékkal növekedett.

A Dell július 11-én kiadott negyedéves előrejelzése 8,3 milliárd dolláros árbevételt és részvényenkénti 19 centes nyereséget jelzett. A társaság a harmadik negyedévben részvényenként 20-21 centes nyereségre számít 8,9 milliárd dollárnyi értékesítési árbevétel mellett. Az értékesítés volumene esetében 5 százalékos növekedést helyeztek kilátásba. A Thomson First Call által megkérdezett szakértők előrejelzésének átlaga részvényenként 20 cent nyereség és 8,56 milliárd dollár értékesítési árbevétel.

A beszámolóval egy időben javított előrejelzést bocsátott ki a cég a félévre vonatkozóan a piaci részesedés fokozatos növekedését hozva fel indokul. Mint ismeretes, idén a Dell annak következtében vesztette el vezető pozícióját, hogy a Hewlett-Packard (HP) felvásárolta a Compaq Computert, lemaradása azonban nem túl nagy.

A Dell alapítója és ügyvezető igazgatója Michael Dell bejelentette, hogy hagyományos termelési profiljaik, a személyi számítógépek, az üzleti célú nagyszámítógépek, az adattároló berendezések és a hálózati eszközök mellett kiterjesztik tevékenységüket a printerek és a kézi számítógépek gyártására is. Emiatt még a hónap közepén a Canon termelési vezetője bejelentette, hogy a vállalat a továbbiakban visszalép a Dell nyomtatókkal való ellátásában. Az új piaci szegmensek megnyitása ellenére a Dell továbbra is hagyományos termékeit tekinti legfőbb árbevétel-termelő tevékenységi köreinek.

´Észak Amerikában teljesen egyértelmű a Dell piaci térnyerése különösen a szerverek és az adattároló berendezések terén´ – jelentette ki Bob Rezaee, a Montgomery Asset Management portfolió menedzsere.

A Dell papír P/E rátája jelenleg 35, mindemellett a bejelentését követően a részvény árfolyama emelkedő tendenciát mutatott.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák