Connect with us

technokrata

Digitális hidegháború: orosz ellencsapás

Dotkom

Digitális hidegháború: orosz ellencsapás

Az USA-ban tavaly őrizetbe vett orosz programozó, majd idén beperelt cége után újabb felvonásba lépett az egykori és a jelenlegi szuperhatalom közti digitális háború: Oroszországban FBI-ügynököket vádolnak hackerkedéssel.

Még tavaly történt egy olyan, nemzetközivé bonyolódott incidens, ahol ismét egymásnak feszült a két hatalmas nemzet: az Amerikai Egyesült Államok és Oroszország. Egy orosz cég – az Elcomsoft – egyik, az USA-ban tartózkodó alkalmazottját őrizetbe vették a hatóságok, majd börtönbe zárták. A vád: digitális szerzői jogok megsértése.

Dimitrij Sklyarov azóta már szabadlábra került és visszatérhetett hazájába, cége azonban továbbra is bírósági eljárás alatt ál. Talán ennek ellensúlyozására pattant ki az a botrány, mely szerint FBI-ügynökök orosz szerverekre törtek be, hogy onnan adatokat szerezzenek egy nyomozáshoz.

Még két évvel ezelőtt ugyanis FBI-ügynökök rajtakaptak két külföldi nemzetiségű hackert, akik egy Seattle-i szerverre törtek be és hitelkártya-adatokat szereztek meg. A nyomok keletre vezettek, egészen Oroszországig. Az ügyre ráállított két ügynök közül Michael Schuler a nyomozás közben azzal vívta ki az oroszok haragját, hogy hasonló módszereket alkalmazott információk megszerzésére, mint gyanúsítottjai (Alekszej Ivanov és Vaszilij Gorsakov).

A 2000. novemberében letartóztatott két hacker ügyében azóta sem született ítélet, s az FBI-ügynök elleni vád is még kezdetleges stádiumban van. Egy biztos: az USA mindent szabályozni akaró, ám magát minden felelősségre vonás alól kivonni akaró politikája sok ellenséget szerezhet az országnak.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle