Connect with us

Hirdetés

technokrata

Az árvíz elmossa a Synergon eredményét?

Dotkom

Az árvíz elmossa a Synergon eredményét?

A Synergon cseh leányvállalatának, az Infinity-nek ügyfélkörét elöntötte a prágai áradás…

A Synergon Informatika Rt. árbevételének mintegy negyede származik cseh leányvállalatától, az Infinity-től, amelynek piaci dinamikájára az utóbbi időszakban nem csak a cseh parlamenti választások előtti bizonytalanság volt hatással, hanem a cseh korona – az amerikai dollárhoz mérve – közel 20%-os erősödése is, amely a cseh vállalatok gazdálkodási környezetét szintén jelentősen megváltoztatta. A fenti hatások elsőként az Infinity árbevételében csapódtak le, amely így 26%-kal csökkent 2002 eleje óta, másodsorban az anyavállalat eredményeit is jelentősen befolyásolták, így a csoport 2002 első félévében 9.203 millió forint árbevételt ért el, ami a bázisidőszak 9.704 millió forintos árbevételéhez képest forint alapon számolva 5%-os csökkenést jelent.

Természetesen az értékesített szolgáltatások magasabb aránya, illetve egyes hatékonysági lépések hatására a cseh leányvállalat árbevétel-csökkenése nem befolyásolta a cég nettó fedezetét, amely így 4%-kal növekedni tudott a 2001-és év első félévéhez képest, s az időszak végére a Synergon 66,67%-ra növelte részesedését az Infinity-ben.

Mindezek hatására az idei első félévben a Synergon jelentős javulást tudott megvalósítani eredményességi mutatóiban, azonban a természetnek köszönhetően a csehországi leányvállalatnál újfent bevételkiesésekkel kell majd számolnia a csoportnak. Az Infinity ügyfélkörét ugyanis főként a cseh nagyvállalatok alkotják, így joggal merült fel a Synergon elemzői találkozóján az az aggodalom, hogy vajon milyen hatással lesz a cseh árvíz az Infinity üzletmenetére, és innentől fogva a Synergon csoport eredményeire.

Pénteken a Synergon Informatikai Rt. elnök-vezérigazgatója, Czakó Ferenc elmondta, hogy a Synergon vezetése helyzetjelentő kérést tartalmazó e-mailt küldött a cseh leányvállalatának, de a levelezőrendszer nem működött, később azonban tájékozódtak, hogy minden rendben.

A cseh árvíz vélhetően nem lesz jelentős kihatással a Synergon csoport számaira, de kétségtelen, hogy leányvállalatát kedvezőtlenül érinti. Ugyanis az Infinity egyik legnagyobb ügyfele a Skoda autógyártó, amely a korona 20%-os erősödése okozta kedvezőtlen vállalati eredmények, valamint az autóiparban mutatkozó lassulás miatt már eddig is jelentősen csökkentette informatikai beruházásait, s most, hogy a vállalat több telephelye is víz alá került, a prágai áradás minden bizonnyal az év hátralevő részében is kihatással lesz a társaság IT megrendeléseire.

Tovább
Hirdetés

Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés