Connect with us

technokrata

Jelszó helyett képek

Dotkom

Jelszó helyett képek

Az egyszerű jelszavak nem nyújtanak kellő védelmet, a bonyolultabb jelszavak megjegyzése illetve felidézése pedig gyakran gondot okoz. Jelszó helyett már képeket is használhatunk hozzáférésünk jogosultságának bizonyítására.

Gyakorlatilag minden, adattároló elektronikus eszközünkhöz való hozzáféréshez kódra van szükség – gondoljunk csak a telefonok PIN-kódjára, a hálózati belépésre feljogosító azonosító kódra stb. Az ember szinte észre sem veszi, és máris 6-8 féle jelszót kellene megjegyeznie – ami nem olyan könnyű feladat, plána ha egyes jelszavakat ritkán használunk. Ilyenkor lép életbe az ember egyszerűségre törekvő viselkedése – általában egy-két jelszót használunk csak védett rendszerekbe való belépésre. Ez azonban csökkenti a biztonságot: egy feltört jelszóval az illető által használt összes postafiókja, hálózati hozzáférése stb. hozzáférhetővé válik.

Az egyik kézenfekvő megoldás, hogy saját testünk egyedi azonosítójeleit – ujjlenyomat, retina stb. – használjuk fel, ám ez igen gyakran nem megoldható. A probléma viszont adott, s megoldás is született rá. A fejlesztők képek alkalmazásával küszöbölték ki a karakterek memorizálásának problémáját.

Pocket PC-kre a Pointsec nevű cég készített képes védelmet, mely tíz ikonból áll: szív, tulipán, kutya, számítógép, bélyeg, kávéscsésze, nap, férfi, nő, repülő. Ez pont megfelel a PIN-kódok használta decimális számok rendszerének, ám mégis jóval könnyebben megjegyezhető. A felhasználó akár minitörténetet is felállíthat magának a kis képekből, így azonosításkor könnyebb visszaemlékezni.

A szoftver már megvásárolható, kereskedelmi forgalomban az ára 80 dollár.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle