Connect with us

technokrata

Fenyegető csőd a UPC-nél

Dotkom

Fenyegető csőd a UPC-nél

A United Pan-Europe Communications csődeljárás kezdeményezésére kényszerülhet maga ellen, ha nem sikerül végleges egyezségre jutnia adóssága átrendezéséről.

Európa egyik vezető szélessávú távközlési és szórakoztató-ipari társaságának csütörtöki közleménye szerint, ha a vállalatnak nem sikerül végleges egyezségre jutnia adóssága átrendezéséről, csődeljárás kezdeményezésére kényszerülhet maga ellen.

A szélessávú hálózatain kábeltelevíziós-, Internet- és telefon-szolgáltatást kínáló United Pan-Europe Communications NV (UPC) szerint ugyanis, ha elmarad a hitelezőkkel elvi szinten már kidolgozott egyezmény véglegesítése, a cég esetleg törlesztési moratóriumért is folyamodhat.

A Dow Jones gazdasági hírszolgáltató írása szerint a UPC júliusi közleményében már ismertetett egy javaslat szintjén összeállt adósságátrendezési programot – mely szerint az anyavállalat (UnitedGlobalCom Inc.) 65,5 százaléknyi UPC-részvényt kap a birtokában lévő 2,6 milliárd dollárnyi UPC-kötvényért és egyéb adósságért cserébe, míg a további befektetők 32,5 százaléknyi részvényt kapnának a 2,9 milliárd dollárnyi további vállalati kötvény helyett.

A holland vállalat – amely működési és (most először) nettó szinten is nyereséges volt a második negyedévben, jóllehet a profit elérését jelentős egyszeri tételek segítették – adóssága eléri a 10,7 milliárd eurót.

A UPC tőzsdei részvényeivel Amszterdamban (Euronext (UPC)) és New York-ban (Over The Counter Bulletin Board (UPCOY)) kereskednek. A részvények csütörtök délelőtt 9,09 százalékos veszteséggel 10 eurócentes értéket értek el az amszterdami Euronext-tőzsdén. A cég piaci tőkeértéke, amely két éve még 35 milliárd euró volt, jelenleg alig 50 millió euró.

***

A csődeljárás olyan eljárás, amelynek során az adós – a csődegyezség megkötése érdekében – fizetési haladékot kezdeményez, illetve csődegyezség megkötésére tesz kísérletet. Csődeljárást az átmenetileg likviditási gondokkal küszködő gazdálkodó szervezetek kezdeményeznek maguk ellen gazdasági helyzetük rendezése, jogutód nélküli megszűnésük elkerülése érdekében.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle