Connect with us

technokrata

Intel: alacsony órajelű következő generációs mobilprocesszor

Dotkom

Intel: alacsony órajelű következő generációs mobilprocesszor

A Banias processzort a jövő noteszgépeibe képzeli az Intel – órajele viszont a jelenlegi mobilprocesszoroknál is jóval alacsonyabb lesz. Ennek okaira azonban szépen lassan fény derül…

Már korábban beszámoltunk arról, hogy a Banias fedőnevű, mobil számítógépekbe szánt Intel processzor 1,5 GHz körüli órajelen fog megjelenni. Ez természetesen azzal is jár, hogy fogyasztása a jelenlegi CPU-knál jóval alacsonyabb lesz, tehát a noteszgépek üzemideje érezhetően hosszabb lehet – erre példaként a Transmeta Crusoe chipjeit lehet felhozni.

Talán többekben is felmerül a kérdés, hogy a visszavett órajel nem okoz-e nagy teljesítmény-visszaesést is. A kétségek teljességgel érthetők, hiszen az áttervezett processzormag nem minden, a Pentium 4-es CPU-k csúcssebességű példányai a jövő év elejére 3 GHz körüli órajellel kerülnek majd piacra, de a mobil P4-esek is 2,2 GHz-es értékkel büszkélkedhetnek akkorra.

A Banias titka ugyanabban rejlik, mint amit az AMD újabb processzorainál alkalmaznak – a nyers órajel mögött jóval nagyobb teljesítmény lapul majd. Azaz egy Banias működési frekvenciáját nem lehet egy szinten értékelni egy asztali CPU-éval, hiszen annál jóval több utasítás végrehajtására lesz képes ugyanannyi idő alatt. Kérdés, mennyire lehet ezt majd tudatosítani a felhasználókban – az AMD performance rating nevű processzorjelölési eljárása is kétes eredményekkel büszkélkedhet: az utóbbi időben az Intel kiszorította riválisát a piac egy részéről.

Több tisztázatlan kérdés vár még megválaszolásra – például a Banias végső neve. Az Intel mérnökei egymás közt csak Mobiliumnak emlegetik a jövő notebook-processzorát, ez azonban közel sem jelenti azt, hogy ez lesz a végső neve. A szeptemberben megrendezésre kerülő Intel Fejlesztői Fórumon illetve az októberi Mikroprocesszor Fórumon bizonyára lekerül a lepel a titkok egy részéről.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle