Connect with us

Hirdetés

technokrata

Intel: alacsony órajelű következő generációs mobilprocesszor

Dotkom

Intel: alacsony órajelű következő generációs mobilprocesszor

A Banias processzort a jövő noteszgépeibe képzeli az Intel – órajele viszont a jelenlegi mobilprocesszoroknál is jóval alacsonyabb lesz. Ennek okaira azonban szépen lassan fény derül…

Már korábban beszámoltunk arról, hogy a Banias fedőnevű, mobil számítógépekbe szánt Intel processzor 1,5 GHz körüli órajelen fog megjelenni. Ez természetesen azzal is jár, hogy fogyasztása a jelenlegi CPU-knál jóval alacsonyabb lesz, tehát a noteszgépek üzemideje érezhetően hosszabb lehet – erre példaként a Transmeta Crusoe chipjeit lehet felhozni.

Talán többekben is felmerül a kérdés, hogy a visszavett órajel nem okoz-e nagy teljesítmény-visszaesést is. A kétségek teljességgel érthetők, hiszen az áttervezett processzormag nem minden, a Pentium 4-es CPU-k csúcssebességű példányai a jövő év elejére 3 GHz körüli órajellel kerülnek majd piacra, de a mobil P4-esek is 2,2 GHz-es értékkel büszkélkedhetnek akkorra.

A Banias titka ugyanabban rejlik, mint amit az AMD újabb processzorainál alkalmaznak – a nyers órajel mögött jóval nagyobb teljesítmény lapul majd. Azaz egy Banias működési frekvenciáját nem lehet egy szinten értékelni egy asztali CPU-éval, hiszen annál jóval több utasítás végrehajtására lesz képes ugyanannyi idő alatt. Kérdés, mennyire lehet ezt majd tudatosítani a felhasználókban – az AMD performance rating nevű processzorjelölési eljárása is kétes eredményekkel büszkélkedhet: az utóbbi időben az Intel kiszorította riválisát a piac egy részéről.

Több tisztázatlan kérdés vár még megválaszolásra – például a Banias végső neve. Az Intel mérnökei egymás közt csak Mobiliumnak emlegetik a jövő notebook-processzorát, ez azonban közel sem jelenti azt, hogy ez lesz a végső neve. A szeptemberben megrendezésre kerülő Intel Fejlesztői Fórumon illetve az októberi Mikroprocesszor Fórumon bizonyára lekerül a lepel a titkok egy részéről.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés