Connect with us

technokrata

A Deutsche Bank konzorciuma nyerte a Cesky Telecom pályázatát

Dotkom

A Deutsche Bank konzorciuma nyerte a Cesky Telecom pályázatát

Miután a privatizálás előtt álló Cesky Telecom beszámolt első félévi – a vártnál is nagyobb mértékben csökkent – nyereségéről, a cseh kormány napokon belül döntött a távközlési csoport 51 százalékának eladásáról.

A Cesky Telecom nemrég tette közzé pénzügyi eredményeit, mely szerint a távközlési csoport nettó profitja 2,63 milliárd koronára (85 millió dollár) csökkent az előző évi 2,93 milliárd koronáról. A Reuters által megkérdezett elemzők 2,78 milliárd korona nyereségre számítottak. Az idei első félévi nyereség a legalacsonyabb azóta, hogy 1995-ben a Swisscom és a KPN konzorciuma 27 százalékos részesedést vásárolt a cégben.

A beszámolót követően a cseh kormány végül rövidesen döntött a Cesky Telecom távközlési vállalat 51,1 százalékos állami többségének eladásáról. A tendert a Deutsche Bank által vezetett konzorcium nyerte – közölte délelőtti sajtótájékoztatóján Bohuslav Sobotka pénzügyminiszter.

A Cesky Telecom iránt két konzorcium érdeklődött, illetve maradt versenyben: a Deutsche Bank-TDC-Blackstone Group és a CVC Capital Partners-Spectrum Equity Investors-Svisscom konzorcium.

A cseh kormány áprilisban azért nem adta el a Cesky Telecomot, mert alacsonynak tartotta az 55 milliárd koronás legjobb ajánlatot. Júniusban a cseh kormány felszólította a két érdeklődőt, hogy tegyen új, legalább 10 százalékkal magasabb árajánlatot.

A cseh kormány a két érdeklődőtől a magasabb áron kívül még azt kérte, hogy ajánlatuk már egy szerződést is tartalmazzon a távközlési szolgáltatások operátorával, amelynek a konzorcium tagjává kellene válnia. A kormány azt is feltételül szabta, hogy a vételárat egy összegben kell megfizetni.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle