Connect with us

technokrata

Ellopott noteszgépek

Dotkom

Ellopott noteszgépek

Egy-egy noteszgép nagy értékével és kis méretével igen ígéretes célpontja a tolvajoknak. A notebook lopkodás a nagyobb cégek, szervezetek számára is valós problémát jelent.

Az Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériuma által elrendelt vizsgálat során fény derült arra, hogy a törvény betartatásáért felelős intézmények (például az FBI) által használt noteszgépek igen kelendőek lettek az utóbbi időkben: legalább 400 ilyen mobil eszköz hiányzik a leltárból – ezek egy jelentős részét bizony ellopták.

Mintegy 43 oldalra rúg az ezzel foglalkozó jelentés mérete – s ebben nem található meg az összes hiányzó noteszgép leírása. Jelentős kockázati tényezőként említi meg ezen vizsgálat a mobil eszközökön tárolt információ titkosságát – elsősorban nem is a noteszgépek értéke, hanem a rajtuk levő, nemzetbiztonsági szempontokból kényes adatok eltűnése okozza a legnagyobb fejtörést ezeknek a kormányzati szerveknek (az FBI által használt notebookok több mint fele tartalmaz ilyen információkat).

A 2001 márciusában kezdődött vizsgálat a Bevándorlási hivatalt vette először célkeresztbe – olyan döbbenetes mennyiségű noteszgép hiányzott, hogy azonnal elrendelték az 1999 októbere óta vásárolt összes notebook felülvizsgálatát. Hasonlóan elképesztő számot produkált az IRS (Internal Revenue Service) is – három év alatt 2332 noteszgépnek, asztali PC-nek és szervernek kelt lába.

Érdekesség, hogy nemcsak a számítástechnikai eszközök kelendőek: a rendőrségekről 775 fegyver tűnt el. S úgy tűnik, ez csak a jéghegy csúcsa: az összes hiányzó fegyverről, számítógépről, egyéb eszközről nincsen pontos szám – a Bevándorlási hivatal például képtelen volt megmondani, mennyi, 1000 dollárnál olcsóbb noteszgéppel rendelkezik papíron.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle