Connect with us

technokrata

Cisco Systems: emelkedő profit, óvatos befektetők

Dotkom

Cisco Systems: emelkedő profit, óvatos befektetők

A hálózati berendezéseket gyártó Cisco Systems a keddi tőzsdezárás után beszámolt negyedéves eredményeiről. A közzétett adatok emelkedő nyereségről tanúskodnak, azonban a vállalat óvatosságra figyelmeztette befektetőit.

A Cisco nettó nyeresége a negyedik negyedévben – egyszeri tételekkel együtt számolva – 772 millió dollár, részvényenként 10 cent volt az egy évvel korábbi 7 millió dollár – részvényenként nulla cent – után. A július 27-én záruló pénzügyi negyedévben az árbevétel 11,6 százalékkal 4,8 milliárd dollárra emelkedett.

Egyszeri tételek nélkül számolva a Cisco nyeresége egymilliárd dollár, részvényenként 14 cent lett az egy évvel korábbi 163 millió dollár, részvényenként 2 cent után. A First Call elemzői konszenzusa egyszeri tételek nélkül számolva 12 cent egy részvényre jutó nyereségre számított 4,88 milliárd dollár árbevétel után.

A Cisco negyedik pénzügyi negyedévében a nyereség az elemzői várakozások felső szélére jött ki, viszont az árbevétel kissé elmaradt a várttól. Larry Carter, a cég pénzügyi vezetője szerint a következő negyedévben az árbevétel stagnálhat, esetleg ´néhány százalékkal emelkedhet´ az előző negyedévhez képest.

Az első negyedévre a Thomson First Call elemzői konszenzusa szerint az elemzők 12 cent egy részvényre jutó eredményt várnak – egyszeri tételek előtt – 4,99 milliárd dollár árbevétel mellett.

A pénzügyi beszámolók mellett a Cisco Systems közölte azt is, hogy köztiszteletnek örvendő pénzügyi vezetője jövő májusban távozik posztjáról. John Chambers, a Cisco vezérigazgatója bejelentése szerint Carter 60. születésnapján nyugdíjba vonul a marasztalására megtett fáradozások ellenére.

A kaliforniai cég szerint a nagyobb cégek óvatosan bár, de hálózati berendezések vásárlásába kezdtek, a telekommunikációs kereslet viszont ´törékeny´ maradt. Chambers, a Reutersnek nyilatkozva kifejtette, hogy a vállalkozások csak akkor növelik majd beruházásaikat, ha ismét nyereségesek lesznek.

A Cisco bejelentette, hogy részvény visszavásárlási programját a korábbi 3 milliárd dollárról 8 milliárd dollárra növeli, viszont figyelmeztette befektetőit, hogy vásárlói továbbra is csak óvatosan költekeznek. A vállalat készpénz-állománya a negyedik negyedévben több, mint egymilliárd dollárral 21,5 milliárd dollárra emelkedett.

A tőzsdezárás utáni internetes kereskedelemben a Cisco részvényeinek árfolyama végül 13,03 dollárra szökött fel, a gyorsjelentés közzététele után közvetlenül gyengült egy kissé. A szokványos Nasdaq-kereskedelemben a részvény 6,3 százalék drágulás után 12,07 dolláron zárt. A társaság részvényeinek árfolyama idén 33 százalékkal gyengült, ez azonban még mindig sokkal jobb, mint az iparági átlagot mérő American Stock Exchange Network Indes 62 százalékos zuhanása.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle