Connect with us

Hirdetés

technokrata

Több mint ezer embert bocsát el a Matáv

Dotkom

Több mint ezer embert bocsát el a Matáv

Felreppent a hír, miszerint a Matáv 13 százalékos leépítést tervez a jövő évre vonatkozóan.

A távközlési – emellett a számítástechnikai és elektronikai – iparágat sújtó recesszió miatt egyre több vállalat fontolgatja kapacitásainak leépítését. Egy héttel ezelőtt az IBM jelentette be a szakszervezetnek és a Munkaügyi Központnak, hogy székesfehérvári üzemében munkaerő-csökkentést kíván végrehajtani, melyről tájékoztatta közvetlen és szerződéses alkalmazottait is. Az elektronikai ipar globális válságát és a folyamatosan növekvő termelési költségeket hozták fel nemrégiben a Flextronics vezetői is leépítési terveik indokául. A Microsoft megrendelésére készülő Xbox játékkonzol gyártásának áthelyezése Kínába négyezer fős munkaerő-leépítéssel is járhatott volna, ha a cég – brnói gyára megszüntetése miatt – nem telepíti át sárvári gyárába modemgyártását.

Ráadásul néhány napja újra megélénkültek azok a pletykák, melyek szerint a Deutsche Telekom megvásárolja a Westelt a Matávtól, illetve, hogy a DT fontolgatja kiszállását magyar leánycégéből. Egyes értesülések szerint a Matáv újabban 13 százalékos leépítést tervez a jövő évre vonatkozóan. Az egyeztetések már megkezdődtek a szakszervezettel, a végleges döntés a hét végére várható, emellett az anyacég, a Deutsche Telekom a költségek lefaragását is tervezi.

A FigyelőNet úgy tudja, hogy jövőre a Matáv 9.200 dolgozójának 13 százalékát kívánja elbocsátani, azaz mintegy 1200 embert. Az egyeztetések megkezdődtek a szakszervezettel, ha a tervezett menetben haladnak a tárgyalások, akkor augusztus 9-ére várható a megállapodás. Egyelőre nem született döntés arról, hogy pontosan mely területeket érinti majd a leépítés.

A mintegy 1.200 dolgozó elküldése 3-3,5 milliárd forintos megtakarítást jelent éves szinten a Matávnak a béreket és a járulékokat tekintve, de jövőre a végkielégítések 1,2-1,5 milliárddal apasztják a cég kasszáját. Az elbocsátásokat konkrétan az indokolja, hogy ez már a második év, amikor csökken a fix vonalak száma – tavaly 5 százalékkal esett vissza -, mialatt a mobilszektor folyamatosan bővül.

A Matáv igyekezett megtartani az előfizetőket, ezért vezette be alacsony havidíjjal a minimál csomagot. Az egyébként sikeres ISDN-előfizetési kedvezmény is ezt a célt szolgálta – ám függetlenül a piacnyitástól, a vonalas előfizetők száma stagnál, illetve csökken.

A Matáv Rt. elmúlt évtizedes működése alatt folyamatosan leépített. 1990-ben még több mint húszezren dolgoztak a legnagyobb magyar telekommunikációs cégnél, mára viszont a korábbi állománynak alig a fele található meg. A társaság csak 2001-ben dolgozóinak 16 százalékától vált meg.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés