Connect with us

technokrata

Mitől új az új HP?

Dotkom

Mitől új az új HP?

A HP és a Compaq május 7-én útjára indított egyesülési folyamatának eredményeként a korábbi HP gyártmányú Intel-alapú kiszolgálók 2002. szeptember 30-ig rendelhetőek hivatalosan, míg az utolsó darabok 2002. október 31-ig kerülnek leszállításra.

Az új HP döntése értelmében a korábbi Compaq ProLiant és HP NetServer szervercsaládok közül az előbbi vonal megszakítás nélkül folytatódik, míg az utóbbi egy szűk átmeneti időszak után megszűnik. Ennek megfelelően a korábbi HP gyártmányú Intel-alapú kiszolgálók 2002. szeptember 30-ig rendelhetőek hivatalosan, míg az utolsó darabok 2002. október 31-ig kerülnek leszállításra. Előbbi időpont után kizárólag a ProLiant szervercsaládba tartozó termékek rendelésére nyílik lehetőség.

Az Intel-alapú szerverek területén piacvezető Compaq ProLiant szerverek HP ProLiant néven élnek tovább: a termékvonal átnevezésével (rebranding) kapcsolatos tevékenységek immár folyamatban vannak, s az első termékfrissítésekkel lényegében be is fejeződnek. A ProLiant kiszolgálókkal kapcsolatos fejlesztési tervek mindössze kisebb változtatásokon mentek keresztül, vagyis nemcsak valamennyi, jelenleg is kereskedelmi forgalomban lévő modell elérhetősége biztosított marad, hanem minden korábban bejelentésre került új termék is megjelenik a tervezett időpontban.

A korábban HP NetServereket vásárló ügyfelek beruházásának védelme érdekében nemcsak eme termékek technikai támogatása folytatódik tovább, hanem egy, a ProLiant vonalra való átállást megkönnyítő terv is kidolgozásra került.

Az új HP kínálatában az iparági szabvány IA-32 ProLiant szerverek teljes portfoliója szerepel, amelyben éppúgy megtalálhatók a belépő szintű, egyutas rendszerek, mint a maximális szerversűrűséget lehetővé tevő blade egységek, és a nagyteljesítményű 8-processzoros platformok. A ProLiant szervercsalád 25 százalékos piaci részesedéssel rendelkezik.

A ProLiant szervercsalád a megszokott módon továbbra is három sorozatra tagozódik. A DL sorozat a rackes környezetek igényeihez igazított, sűrűség optimalizált, míg az ML sorozat a maximális belső bővíthetőség jegyében tervezett szervereket tartalmaz, végezetül a vadonatúj BL sorozatot elsősorban az extrém magas szerversűrűség jellemzi.

A ProLiant termékvonal mindezeken felül olyan ProLiant Server Appliance elnevezésű egységeket is magában foglal, amelyek egy-egy speciális feladat (például tartalomszolgáltatás, vagy menedzsment) elvégzésére optimalizáltak.

Már a közeljövőben várható, hogy a számos újdonságot hordozó BL sorozat a meglévő 1-utas modelleken túl újabb ”ultra-sűrűséget” megvalósító 2- és 4-processzoros rendszerekkel bővüljön, s ugyanez mondható el arról az Itanium-alapú DL590/64-ről is, amelyet csakhamar további 64-bites szerverek egész sora követ majd.

Az új HP végrehajtja a még Compaq által bejelentett AlphaServer fejlesztési terveket és a Tru64 UNIX illetve OpenVMS operációs rendszerek tervezett továbbfejlesztéseit. Ez magába foglalja az Alpha processzor tervezett EV7-es és EV79-es változatait, amelyeket a Marvel kódnevű szerverbe építenek majd be. Ez a szerver Tru64 UNIX, OpenVMS és Linux operációs rendszereket támogat majd.

A Compaq AlphaServer család ezentúl hp AlphaServer névre hallgat. A Tru64 UNIX és OpenVMS operációs rendszerű hp AlphaServer rendszereket a HP legalább 2006-ig árusítja majd és legalább 2011-ig biztosítja hozzájuk a szükséges támogatást. Az Itanium-alapú rendszerekhez a Tru64 UNIX élenjáró technológiai megoldásait beintegrálják a HP-UX operációs rendszerbe. Az OpenVMS is stratégiai fontosságú termék marad és portolják az Itanium-alapú rendszerekre.

A jelenlegi EV68 Alpha-alapú DS, ES és GS sorozatú szerverek mellett a fejlesztési tervek szerint jövőre jelennek meg az EV7-alapú 2-8 illetve 8-64 processzorig bővíthető Marvel rendszerek, amit 2004-ben egy EV79-es változat követ majd.

A Tru64 UNIX fejlesztési tervek az új néven hp Tru64 UNIX még több új verzióját tartalmazzák, amelyek már támogatják az új hp AlphaServer rendszereket és további funkcionális újdonságokat is tartalmaznak majd. A Tru64 UNIX operációs rendszert hp AlphaServer rendszereken a HP legalább 2006-ig árusítja majd és legalább 2011-ig biztosítja hozzá a szükséges támogatást. Az Itanium-alapú rendszerekhez a Tru64 UNIX élenjáró technológiai megoldásait (például TruCluster, Advanced File System) integrálják a HP-UX operációs rendszerbe, ami támogatja az Itanium család processzorait. Idén jelenik meg a HP rendszereiben a McKinley processzor. A Tru64 technológiai megoldásait először a HP-UX jövőre megjelenő változata tartalmazza majd, ezt követi 2004-ben az a változat, ami már a migrációs eszközök második fázisát is tartalmazza, valamint a TruCluster, Advanced File System megoldásokat is.

Az OpenVMS (új néven hp OpenVMS) további változatai funkcionális újdonságokat is tartalmaznak majd és támogatják az új hp AlphaServer rendszereket. Az OpenVMS operációs rendszert hp AlphaServer rendszereken a HP legalább 2006-ig árusítja majd és legalább 2011-ig biztosítja hozzá a szükséges támogatást. Az OpenVMS-t portolják az Itanium-alapú rendszerekre. Az Itaniumon futó első változat a tervek szerint 2003 első felében jelenik meg a fejlesztők számára, a teljes funkcionalitású változat pedig 2004-ben.Az Itaniumra történő átmenet lényeges eleme, hogy a felhasználók saját ütemezésük szerint tervezhetik az áttérés időzítését. Ehhez a HP tranzíciós és migrációs eszközöket, valamint szolgáltatásokat biztosít a felhasználóknak és szoftver fejlesztőknek.

A HP-UX operációs rendszerben a következő évek fejlesztéseinek eredményeképpen a Tru64 UNIX technológiai megoldásai beolvadnak az Itanium alapú HP-UX verziójába.

Az új HP folytatja a PA-RISC processzorok fejlesztését, a HP-UX és a HP szerverek jelenlegi fejlesztési terveit. A vállalat hosszútávú célja a jelenlegi három UNIX platform (AlphaServer és PA-RISC illetve Itanium-alapú HP szerverek) migrálása egy közös Itanium-alapú HP-UX platformra. Az Itanium-alapú HP szerverek HP-UX, Windows, Linux és OpenVMS operációs rendszereket fognak támogatni. Az Itanium-alapú szerverek a szerverkonszolidáció ideális környezetét biztosítják az egy hardveren párhuzamosan elérhető 4 operációs rendszer előnyeivel.

A két cég egyesülése után létrejött új HP-nek a UNIX piacon jelentős, 35% feletti piaci részesedése van, a szoftver fejlesztőknek nagy előnyt jelent a támogatást igénylő HW/OS platformok számának csökkenése. A nagy piaci részesedés az alkalmazás fejlesztők számát is kedvezően befolyásolhatja az Itanium HP-UX platformon és lehetővé teszi az olcsóbb UNIX megoldást is.

Jelenleg a HP Enterprise szerver családban PA-RISC és Itanium-alapú rendszerek találhatók. A jelenlegi PA-RISC-alapú gépek már mind alkalmasak az Itanium processzorok elhelyezésére is. Az upgrade kitek nyártól folyamatos ütemezésben jelennek meg a jelenlegi, aktív HP 9000 PA-RISC alapú szerverekhez. A PA-RISC processzorokból a jelenlegi PA-8700 után idén várható a PA-8700+, ami egy magasabb órajelű processzor lesz, a PA-8800 változat 2003-ban várható, itt egy duál processzoros megoldást kínál a HP, 2004-ben pedig a PA-8900 CPU bejelentését tervezi a HP az Enterprise szerverek területén.

A HP már bejelentette az Itanium processzorcsalád második generációját a McKinley-t, ami már minden kihívásnak megfelel, ez a processzor 2002 közepén jelenik meg a rendszerekben. Az Intel Itanium architektúra alapeleme a beépített bináris- és adat kompatibilitás mind a PA-RISC, mind az IA-32 architektúrákból származó kódokhoz. Ez lehetővé tesz a felhasználók számára egy zökkenőmentes átállást is.

A HP – a Compaqhoz hasonlóan – az OpenView felügyeleti megoldásokba, a Utility Data Centerbe (UDC), az Open-call telekommunikációs megoldásokba, illetve a J2EE és Microsoft .NET middleware-be is befektet.

A HP minden felügyeleti szoftver esetén az OpenView nevet fogja alkalmazni, az OpenView TeMIP lesz a termékcsalád távközlési hálózatokat menedzselő eszköze. Az OpenView terméksor az integrált felügyeleti megoldásokra, a hálózatra és IP-eszközökre kiterjesztett felügyelet e és a webes szolgáltatások felügyeletére összpontosít. Emellett a vállalat célja, hogy vezető szerephez jusson a webes szolgáltatás-felügyelet együttműködési szabványainak és termékeinek fejlesztése terén.

Telekommunikációs szoftverek terén az új HP a Compaq és a HP telekommunikációs szoftvereit a hang-, adat- és konvergált szolgáltatások fejlesztését, integrálását és megvalósítását végző Opencall nevű termékcsaládban olvasztja egybe.Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

SmartPhone

Tipp