Connect with us

technokrata

Új internetes konstrukciókat vezet be a Matáv augusztus 1-jétől

Dotkom

Új internetes konstrukciókat vezet be a Matáv augusztus 1-jétől

A hazai internetezés tömeges elterjesztése és az otthoni internetezés elősegítése érdekében a Matáv az Informatikai és Hírközlési Minisztérium támogatási rendszerének megfelelően új internetes konstrukciókat dolgozott ki. A 150 Ft-os kedvezmény augusztus 1-jéig érvényben marad.

Az augusztus 1-jén bevezetendő 15 és 40 órás díjcsomagok, valamint az új kedvezményes éjszakai Internet-tarifa révén jelentősen csökken az Internet-elérés telefondíja a hatósági áras tarifához képest: az éjszakai kedvezmény esetén 85%-kal, a 15 órás csomag esetén 47%-kal, a 40 órás csomag esetén 49%-kal. A Matáv 150 Ft-os kedvezménye augusztus 1-jéig érvényben marad, a Mindenkinek csomag július 1-jétől megszűnik.

Az új konstrukciók kidolgozásánál a fő szempont az volt, hogy megfeleljen a hazai átlagos felhasználói igényeknek. A felmérések szerint a magyar felhasználók legnagyobb hányada havonta 10 és 40 óra közötti időtartamot tölt internetezéssel, jellemzően a délutáni és késő esti órákban. Ezt figyelembe véve alakított ki a Matáv és a kormány két új – 15 órás és 40 órás – internetes díjcsomagot. Mindkét díjcsomag úgynevezett kiterjesztett kedvezményes időszakban érvényes: hétköznap 16 órától éjfélig, hétvégén és munkaszüneti napokon reggel 7 órától éjfélig (éjféltől reggel 7 óráig pedig minden nap életbe lép az új internetes éjszakai díjkedvezmény). A díjcsomagokat csak egyéni előfizetők vehetik igénybe.

A havi 15 órás csomag a kezdő és kis felhasználóknak ajánlott (napi 30 perc internetezést biztosít, ami a nemzetközi gyakorlatban megközelíti az átlagos felhasználást). A csomagban az Internet-elérés telefondíja bruttó 1.550 Ft/hó (1,72 Ft/perc). A csomaghoz vásárolható Internet-szolgáltatás díja már az Internet-szolgáltatók ajánlataitól függ, várhatóan kevesebb, mint bruttó 2.000 Ft lesz havonta, így összesen maximum 3.500 Ft-ért lehet havonta 15 órát internetezni egy kiterjesztett kedvezményes időszakban.

A havi 40 órás csomag a közepes felhasználóknak ajánlott (a havi 40 óra internetezés a jelenlegi átlagos magyar Internet-használat felső határértéke). A csomagban az Internet-elérés telefondíja bruttó 4.000 Ft/hó (1,66 Ft/perc). A csomaghoz vásárolható Internet-szolgáltatás díja ebben az esetben is az Internet-szolgáltatók ajánlataitól függ, várhatóan kevesebb, mint bruttó 4.500 Ft/hó. A havi 40 órás internetezés tehát így összesen legfeljebb 8.500 Ft-ba kerül. A 15 és a 40 órás csomagokban az internetezés telefondíja a felére csökken a hatósági áras tarifához képest.

A Matáv a kormánnyal közösen kidolgozva augusztus 1-jével egy új, kedvezményes éjszakai Internet-tarifát is bevezet. Minden nap 0:00 óra és 07:00 óra között a 06-51-es behívószámon folytatott Internet-hívások díja bruttó 0,50 Ft/perc (természetesen ez a kedvezmény a 15 órás és a 40 órás csomagok előfizetőinek is automatikusan jár).

Az éjszakai kedvezményes Internet-tarifa 85%-kal olcsóbb a hatósági áras tarifánál.

Az új internetes konstrukciók bevezetése mellett természetesen továbbra is érvényben maradnak a Mindenkinek csomag és a 150 Ft-os kedvezmény helyett kínált megoldások, mint a korlátlan hozzáférést biztosító nagy sávszélességű ADSL, amely az ország területének 50%-át lefedi és az év végére 70%-os penetráció várható. A piacon lévő ajánlatok alapján az ADSL szolgáltatás havi bruttó 10-12 ezer forintért vehető igénybe (az ár tartalmazza a telefondíjat és az Internet-szolgáltatás díját is).

Azoknak, akik a Mindenkinek csomag előfizetői voltak és technikai okok miatt nem tudják igénybe venni az ADSL szolgáltatást, a Matáv július 1-jétől átmeneti ADSL pótló megoldást kínál fel: az Internet-használat telefondíja havi 60 óráig bruttó 7.500 Ft-os fix összegbe kerül, az ADSL pótlóhoz vásárolható Internet-szolgáltatás díja – Internet-szolgáltatóktól függően – mintegy bruttó 3.500 Ft/hó.

Azoknak, akiknek a 150 Ft-os kedvezmény nem az internetezésben, hanem a telefonbeszélgetések során jelentett előnyt, a Matáv a Csevegő díjcsomagot kínálja (5 perc beszélgetés után 20%, 10 perc beszélgetés után 30% kedvezmény).

Az újonnan kidolgozott konstrukciók nem csak az internetezők, hanem az Internet-szolgáltatók számára is kedvezőek, ugyanis az Internet-használat hazai elterjedésének elősegítése nem csak az internetezőknek nyújtott kedvezményes lehetőségek kidolgozását jelenti, hanem hozzátartozik az Internet-szolgáltatók díjmegosztáson alapuló támogatása is. A 15 órás és a 40 órás internetes díjcsomagokból származó bevételből az Internet-szolgáltatókat – a bevételmegosztásról szóló jogszabályok alapján – nem a kedvezményes időszakra járó 10%, hanem az átalánydíjas csomagok után járó 13% illeti meg, és ez az összeg független a forgalomtól.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle