Connect with us

technokrata

WorldCom-botrány: súlyos következmények

Dotkom

WorldCom-botrány: súlyos következmények

Súlyos árfolyam-következményekre lehet számítani az után, hogy a második legnagyobb amerikai távolsági telefon- és adatszolgáltató cégnél csaknem 4 milliárd dolláros könyvelési csalásra derült fény.

Az amerikai távközlési cégnél bejelentették, hogy a belső könyvvizsgálat 3,8 milliárd dolláros ´helytelen´ elszámolást tárt fel, amely megkérdőjelezi a cég öt negyedévi eredmény-beszámolóinak hitelességét.

A WorldCom a tavalyi év egészére 1,4 milliárd dollár, az idei első negyedévre 130 millió dollár nettó profitot könyvelt el, jóllehet szabályos könyvvitel mellett 2001-ről nettó veszteséget kellett volna jelentenie.

A WorldCom részvénye a Nasdaqon már kedden 8,79 százalékos veszteséggel 83 centen zárt, majd az elektronikus kereskedésben 20 centre zuhant tovább, ám a bejelentést követően a vállalat papírja végképp összeomlott.

Azonban az elemzők szerint további súlyos árfolyam-következményekre lehet számítani a botrányt követően, mely az Enron tavalyi csődje után várhatóan végképp romba dönti a befektetők bizalmát.

Az egyetemes gazdaságtörténet egyik legnagyobb könyvviteli csalása már szerdán erősen hatott a tőke- és devizapiacokra. A tokiói értéktőzsde irányadó Nikkei 225-ös árfolyamindexe az utóbbi kilenc hónap legnagyobb napon belüli pontszámesésén ment keresztül, azaz 422,11 pontos, 4,02 százalékos veszteséggel 10.074,56 ponton zárt. A TOPIX index 3,16 százalékkal 984,28 pontra zuhant; az idén először zárt 1.000 pont alatt.

Tokióban a távközlési szektor mellett a devizapiacon is hatalmas zuhanás ment végbe. A piacvezető Nippon Telegraph and Telephone Corp. 3,38 százalékos veszteséggel 477 ezer jenen, fő vetélytársa, a KDDI Corp. 6,01 százalékos eséssel 344 ezer jenen zárt. A dollár 120,20 jennel hét havi mélységbe süllyedt.

Elemzők szerint a botrány a WorldCom puszta fennmaradását kérdőjelezi meg. A 20 millió magánfogyasztó és több ezer vállalati ügyféllel rendelkező cég eddig is súlyosan megszenvedte a távközlési piac lanyhaságát, melynek következtében 30 milliárd dolláros adósságot halmozott fel.

Tovább
Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom