Connect with us

Hirdetés

technokrata

A Pentium 4-es processzor elérte a lélektani határt

Dotkom

A Pentium 4-es processzor elérte a lélektani határt

Az Intel legújabb mobil processzora, a Pentium 4-M már 2 GHz-es verzióban is kapható.

A 2 GHz-es Pentium 4-M egyszerre jelenik meg a piacon az 1,9 GHz-es kistestvérével és pár mobil Celeron processzorral. A noteszgépek és alkatrészek piacát úgy tűnik, nem érinti akkora mértékben a kereslet szokásos nyári visszaesése, s folytatódik a korábbi bővülés (Anand Chandrasekher az Inteltől elmondta, hogy a tavalyi évhez képest 17 százalékos növekedést tudott elérni a gyártó ezen szegmensben).

A hétfőn kezdődő szállítások nyomán azonnal új modellek jelentek meg a főbb forgalmazóknál. A Dell és a HP egyes modelljei már 1300 dollárért is megvásárolhatók (ezek természetesen 1,33 GHz-es mobil Celeron processzorral vannak felszerelve), míg a 2 GHz-es mobil P4-essel érkező változatok árai frekvenciaértékükhöz hasonlóan alakulnak – körülbelül 2000 dollárba kerül egy-egy ilyen masina, természetesen ez függ a kiépítettségétől is.

Asztali társánál jóval kevesebb időre, mindössze 3 hónapra volt szüksége a mobil P4-esnek az 1,7 GHz-es szintről eljutni a 2 GHz-es határig. Ennek oka egyrészt egy áprilisi találkozó volt, ahol az Intel elnök-vezérigazgatója, Paul Otellini a nyár közepét jelölte meg e frekvenciaérték elérésére. Másrészt a chipgyártó óriás szeretné, ha a noteszgépekbe szánt processzorok terén sokkal gyorsabban zajlana le a generációváltás, mint ahogyan az végbement az asztali számítógépek terén.

Ezen törekvés legfőbb akadálya a processzorok magas ára, hiszen egy csúcsategóriás noteszgép akár 2500 dollárba is kerülhet. Ebből következett a forgalmazók azon lépése, hogy a mobil CPU-t asztali számítógépekbe szánt processzorral cserélték fel, ami lehetővé tett egy jelentős ármérséklést – és keresztülhúzza az Intel terveit mobilprocesszorának gyors elterjesztésére.

Ezen trend visszaszorítása érdekében a chipgyártó gyorsan piacra dobta az alacsonyabb órajelű P4-M CPU-kat, illetve lecsökkentette a noteszgépekbe szánt processzorok árait. A még nagyobb teljesítmény elérésének érdekében még idén piacra kíván jönni a 2,2 GHz-es modellel, s a jövő év első negyedében a 2,4 GHz-es frekvencián működő példányokkal – azaz a menetrend változatlan maradt.

Végül, de nem utósorban, az új processzorok árai:
2 GHz 637 dollár
1,9 GHz 401 dollár
1,5 GHz 170 dollár
1,4 GHz 149 dollár
1,33 GHz 134 dollár



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés