Connect with us

technokrata

Javultak az üzleti várakozások

Dotkom

Javultak az üzleti várakozások

A GKI Gazdaságkutató Rt. által – az Európai Unió támogatásával – készített felmérés szerint ismét javultak az üzleti várakozások.

Májusban – az áprilisi visszaesés után – ismét folytatódott a GKI (szezonálisan kiigazított) konjunktúra-indexének immár fél éve tartó emelkedése.

A GKI Gazdaságkutató Rt. által – az Európai Unió támogatásával – készített felmérés szerint ezen belül a lakossági várakozások bő egy éve tartó, minden korábbinál magasabb szintet elérő javulása megtorpant, az üzleti várakozásoké viszont folytatódott. Így leszögezhető, hogy az üzleti várakozások a 2001. évi visszaesés után idén újfent javulnak, mindemellett az áprilisi visszaesés csupán átmenetinek bizonyult.

Az iparban májusban egyaránt pozitívabbá vált az elmúlt és következő időszakra vonatkozó termelési színvonal megítélése, a megrendelésekről, ezen belül az exportrendelésekről alkotott vélemény. A növekedési kilátások javulásával párhuzamosan az ipari vállalkozások saját termelésű készleteik csökkenését érzékelték. Az építőiparban lényegében nem változtak a várakozások, a rendelésállomány megítélése negyedik hónapja változatlan. A kereskedelemben az eddigi és várható üzletmenet jelentős javulását jelezték. A magyar gazdaság várható helyzetére vonatkozó várakozások minden szektorban jelentősen javultak, a lakosságnál viszont kissé romlottak.

A lakosság áprilisi, minden eddiginél erőteljesebb optimizmusa mérséklődött, de a változás a hibahatáron belül van. A GKI felmérésének válaszadói saját pénzügyi helyzetüket a májusi csökkenés ellenére még mindig jobbnak látják, mint márciusban.

Májusban valamivel erőteljesebb áremelkedést érzékeltek a válaszadók, mint egy hónappal korábban, s inflációs várakozásaik sem mérséklődtek. A lakosság a munkanélküliek számának mérsékelt növekedését várta. A vásárlási kedv kissé mérséklődni látszik. Az áprilisnál valamivel kevesebben gondolták úgy, hogy most kedvező az alkalom a megtakarításra, ennek ellenére a következő 12 hónapban minden korábbinál többen tervezik, hogy megtakarítanak.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle