Connect with us

technokrata

A recesszió ellenére növekvő profitrátát ért el az Oracle

Dotkom

A recesszió ellenére növekvő profitrátát ért el az Oracle

Az Oracle Corporation 2002. május 31-én kiváló eredményekkel zárta pénzügyi évét. A hazai leányvállalat is sikeres negyedévet zárt, így joggal mondható, hogy Magyarországon folytatódik az Oracle technológia térnyerése.

Az Oracle Corporation 2002. május 31-én zárta a 2002-es pénzügyi évet, amelynek árbevétele 9,7 milliárd dollár lett, míg a nettó nyereség és az egy részvényre jutó eredmény 2,3 milliárd dollár illetve 41 cent volt. Ezen belül a negyedik negyedév árbevétele 2,8 milliárd dollárt tett ki, ez időszakban a nettó nyeresége 760 millió dollár volt, így az egy részvényre jutó eredmény 14 cent lett. A negyedév profitrátája 44%-ra, az éves profitráta 37%-ra emelkedve rekordszintet ért el, összehasonlítva az előző pénzügyi év szintén rekordnak számító 39%-os illetve 35%-os eredményével.

Az Oracle Corporation új szoftverlicencek értékesítéséből a negyedik negyedév során 1,15 milliárd dollár árbevételt realizált, míg a megújított szoftverlicencekből származó bevétel 643 millió dollár volt. A terméktámogatás árbevétele 385 millió dollár, a szaktanácsadási bevétel 487 millió dollár volt, az oktatási és egyéb bevételek pedig 109 millió dollárt tettek ki ez időszakban. Az előző pénzügyi évben az árbevétel 11 milliárd, a nettó nyereség pedig 2,6 milliárd volt, ami egy részvényre számítva 44 centet jelentett.

Az Oracle által a Liberate Technologies cégbe eszközölt beruházásból eredő részleges beruházási veszteséget figyelembe véve a GAAP szerint számított nettó nyereség 656 millió dollár volt az utolsó negyedévben, azaz részvényenként 12 cent. Ennek figyelembe vételével az egész pénzügyi évet tekintve a GAAP szerint számított nettó nyereség 2,2 milliárd dollár, azaz részvényenként 39 cent.

Az Oracle Hungary Kft. kiemelkedő eredményt ért el a 2002-es pénzügyi év során, amelyet több jelentős új projekt megnyerése és az Oracle technológia további térnyerése jellemzett. A versenyszférából számos új, nagy volumenű megrendelés érkezett illetve projekt zárult le, mint az OTP Tranzakciós Adattárházának, a Rába Járműipari Holding Rt. termelés-irányítási rendszerének, valamint a GE Medical Systems hazai vállalatánál folyó pénzügyi rendszer bevezetési feladatának megvalósítása.

A negyedik negyedévben zárult az együttműködés a Westel Mobil Távközlési Részvénytársasággal, amelynek keretében egy ügyfélérték-elemző alkalmazást fejlesztettek ki a Westel és az Oracle szakemberei.

Az alkalmazás-üzletágat tekintve az Oracle az EMEA (Európa, Közép-Kelet és Afrika) térségben e negyedév során az E-Business Suite alkalmazás 11i verziójára átálló ügyfelek számát tekintve elérte az 1750-et az elmúlt hónapokban érkezett több mint ezer átállásra jelentkező vállalatnak köszönhetően. E terület eredményéhez a hazai vállalat többek között a Budapest Bank Rt.-vel és a Szerencsejáték Rt.-vel kötött szerződésével járult hozzá.

A kormányzati szektort a vállalat kiemelt területként kezeli, az erre fordított megkülönböztette figyelemnek köszönhetően a cég saját becslése szerint mára az ebben a szektorban felhasználók közel 90%-a használ Oracle adatbázis-termékeket. A cég szoftvereit használja többek között az Országos Egészségügyi Pénztár, a Vám- és Pénzügyőrség, a Magyar Államkincstár, a Belügyminisztérium Választási Hivatala, az APEH, a Földhivatalok, a Munkaügyi Hivatal, a Pest Megyei Illetékhivatal, a Magyar Államkincstár illetve a Központi Statisztikai Hivatal. Az Oracle biztosítja továbbá az Elektronikus Közbeszerzési Rendszerhez és a Turisztikai Portálhoz szükséges technológiát, illetve a most zárt pénzügyi év során került átadásra a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) új pénzügyi rendszer is.

A negyedév végén, az elmúlt hetekben került sor az Oracle 9i adatbázis-kezelő 2-es verziójának hivatalos nemzetközi és hazai bejelentésére. Az új funkciókat tartalmazó, nagyfokú rendelkezésreállást és számos technikai újdonságot tartalmazó szoftver a cég reményei szerint a jövőben is a kormányzati szektor igényeinek legjobban megfelelő megoldás lesz.

A költségvetési szektorban a jövőbeli jelenléthez hozzájárul, hogy 2002. májusában az Oracle termékei és szolgáltatásai 600 millió forintos keretszerződésben kerültek fel a Miniszterelnöki Hivatalnál a Miniszterelnökség Közbeszerzési és Gazdasági Igazgatóság kezelésében lévő központosított közbeszerzési listára. Szintén a 2002-es pénzügyi év utolsó szakaszában hozott kézzelfogható eredményt egy korábban megkezdett munka, a parlamenti választások informatikai rendszerében hazánkban először használt Oracle termékek (RAC, azaz valódi alkalmazásfürtözés) vizsgáztak sikeresen minden tekinteten.
„Az adatbázis-kezelés szoftverüzletágunk szilárd alapja, és az adatbázispiacon elért helyezésünk minden eddiginél erősebb” – nyilatkozta Larry Ellison, az Oracle vezérigazgatója.

„Az adatbázis-kezelők felhasználói körében végzett legfrissebb felmérések megerősítik, hogy a Fortune magazin százas listáján szereplő cégek körében a vállalati alkalmazások 72–81%-ához az Oracle adatbázis-kezelőjét használják. Emellett az Oracle a leggyakrabban választott megoldás a jövőbeni fejlesztéseket tervező felhasználók körében, hiszen népszerűsége négyszerese az IBM DB2 termékének. Tekintettel arra, hogy ilyen sokan tervezik termékeink alkalmazását, az Oracle adatbázis-kezelője a következő évek során is várhatóan töretlenül folytatja piaci részesedésének növelését” – hangsúlyozta.Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

SmartPhone

Tipp