Connect with us

technokrata

A SAS újabb modellekkel jelentkezik az üzleti intelligencia piacán

Dotkom

A SAS újabb modellekkel jelentkezik az üzleti intelligencia piacán

A vertikálisan integrált, ágazatspecifikus BI modellekkel kiegészített új megoldásokkal a SAS elsősorban a távközlési vállalatokat és bankokat kívánja segíteni ügyfélbázisuk nyereségesebbé tételében.

[Sajtóközlemény] Új ágazatspecifikus megoldások és operatív adatelemzési modellek a 9. verzióban – csak a SAS képes teljes körű, összvállalati operatív adatelemzési megoldás szállítására, amely gyorsabban és kisebb költséggel vezethető be és gyorsabban térül meg.

A SAS, az üzleti intelligencia (BI) piacvezető szállítója bejelentette, hogy a szervezetek működését átfogó BI szoftvertermékekben megtestesülő új megoldásokkal és technológiával kíván megjelenni a piacon.

A vertikálisan integrált, ágazatspecifikus BI modellekkel kiegészített új megoldásokkal a SAS elsősorban a távközlési vállalatokat és bankokat kívánja segíteni ügyfélbázisuk nyereségesebbé tételében. A SAS szoftver új, 9-es verziója számos új funkcióval és szolgáltatással segíti a vállalatokat céljaik elérésében az adatmennyiség és az ügyfélforgalom állandó növekedése mellett.

A SAS vállalati BI-kínálatának fő erősségei:

– Ágazatspecifikus megoldások – Az új ágazatspecifikus megoldások, első lépésként a távközlési- és bankágazatra kifejlesztve, felhasználásra kész alkalmazásokkal, beágyazott ágazatspecifikus szaktudással és bővíthető architektúrával szolgálják felhasználóikat. Az első lépcsőben kifejlesztett megoldások támogatják a hitelminősítést, az ügyfelek megtartását és ?szegmentálását, a kereszteladást (cross-selling) és a magasabb színvonalú termékekre való átállítást (up-selling), a marketing automatizálását, valamint a stratégiai teljesítménygazdálkodást, amely általános gazdasági teljesítményük figyelemmel kisérésében segíti a szervezeteket.

– Operatív adatelemzési modellek – Új, ágazatspecifikus modellek, amelyek az ágazat vállalatainak és folyamatainak adataiból olyan tudást gyűjtenek ki, amellyel a felhasználók nyereségesebbé tehetik ügyfélbázisukat, például a vásárlási valószínűség növelésével, a lemorzsolódási valószínűség csökkentésével, és az értékesítési csatorna-preferenciák befolyásolásával. Ezek a modellek, amelyek az ágazatspecifikus megoldások szerves részét képezik, akár 90 százalékkal is csökkenthetik a megvalósítási projekt igényfelmérési és tervezési időszükségletét, s ezzel gyorsítják a szoftver megtérülését.

– A 9-es verzió – A 9-es verzióban a következő szolgáltatások és megoldások csökkentik az SAS szoftver teljes élettartamra vetített tulajdonlási költségét:

– Többszálas technológia, amely optimalizálja a számítógépek erőforrásainak kihasználását, s terhelhetőbbé teszi a meglevő számítástechnikai infrastruktúrát.

– SAS Business Intelligence Platform, amely standard fejlesztési platformként az SAS és más szervezetek programozói számára elérhetővé teszi a megosztott szolgáltatásokat, s ezzel egyrészt gyorsítja a fejlesztési időt, másrészt csökkenti a fejlesztési erőforrás-szükségletet.

– Továbbfejlesztett Intelligence Delivery Portal, amely útján a vállalaton belül könnyebben megoszthatók az adatok elemzésével nyert ismeretek, s ezzel megalapozottabbá tehetők a döntések.

– Továbbfejlesztett analitikus eszköztár, például szövegbányászat és párhuzamos adatbányászat.

A 9-es verzió négy pillére a használhatóság, menedzselhetőség, együttműködő-képesség és méretrugalmasság. A megújított, Java-alapú felhasználói felület egységes megjelenést és kezelési megoldásokat ad és új elérési lehetőségeket nyújt a felhasználóknak. A 9-es verzió emellett az adminisztráció központosításával rugalmas és hatékony belépési pontot ad az SAS alkalmazások karbantartásához és indításához. A nagymértékben kompatibilis és együttműködő 9-es verzió továbbra is támogatja a nyílt szabványokat. Az így megújított és kiszélesített alapokról a SAS könnyen tud alkalmazkodni a vevők dinamikusan változó technológiai környezetéhez.

Konjunktúrakutatók, pénzügyi elemzők és vállalatvezetők egyaránt felfigyeltek arra a tendenciára, hogy a gazdasági szervezetek egyre többet költenek szoftverre, amely áttekinthetővé teszi a vállalati teljesítmény időbeli alakulását és lehetővé teszi a stratégiák megalapozottabb megtervezését. Ezt a trendet több tényező együtt idézte elő. Közülük a legfontosabb a termékek differenciálatlan tömegcikké válása (amely viszont kiváltotta az ügyfelek differenciálása iránti igényt), a piac változékonysága, a pénzügyi átláthatóság követelménye (különösen az Enron-botrány után), és az informatikai beruházások egyértelmű és gyors megtérülést eredményező projektekbe való terelése.

A pénzügyi elemzők azt is felismerték, hogy az “üzleti intelligencia” címkével piacra dobott lekérdező és kimutatás-készítő eszközök egy része alkalmatlan a vállalati működést megalapozó információk és tudás előállítására. Az igazi adatelemző technológia – különösen annak előrejelző fajtája – nélkülözhetetlen a minőségi döntéseket megalapozó információk és tudás előállításához.

Vertikálisan integrált alkalmazáscsomagokra azért van szükség, hogy ez a tudás gyorsan létrejöjjön, és az alkalmazások ára gyorsan megtérüljön. S végül, annak érdekében, hogy az elemzéshez rendelkezésre álljanak a minőségi adatok, szükség van az adatok előkészítésére – ezen belül kigyűjtésére a tranzakciós és üzemi rendszerekből, és átalakítására az elemzéshez megfelelő formára – és a tömeges lekérdezést támogató tárolására.

Az SAS a BI-szoftverek egyetlen szállítója, amely rendelkezik azokkal a technológiákkal és megoldásokkal, amelyek bizonyítottan értéket termelnek a tudástermelő értéklánc – a SAS terminológiájával Intelligence Value Chain – mentén, és amely rendelkezik a megfelelő ágazatspecifikus ismeretekkel is, amelyeket az SAS metodológiákban, modellekben és ágazatspecifikus termékcsomagokban ad át a vevőknek.

Az SAS vezető szerepe leginkább az analitikai megoldások következő generációjában domborodik ki. Mint említettük, az elemzők és vállalatvezetők felismerték, hogy csak ütőképes, előrejelzésre is használható adatelemző eszközökkel hasznosíthatók igazán a rendelkezésre álló adatok és állíthatók a vállalat sikerének szolgálatába.

Számos szoftvercég, különösen az integrált vállalatirányítási rendszerek (ERP) szállítói, például a SAP AG, és az adatbázis-szállítók, például az ORACLE, erősen igyekszik az analitika mázával bevonni operatív és tranzakciós kínálatát. Az úgynevezett analitikus termékek, amelyeket a BI-eszközök szállítói, köztük a Business Objects, Cognos és Informatica terjesztenek, általában egyszerű kimutatásgyűjtemények, amelyekre vállalati működést alapozni legalább is kockázatos.

Ezzel szemben a SAS mindenki másnál szélesebb és mélyebb választékkal rendelkezik az adatelemző és adatbányászati termékekből, amelyek többek között előrejelző és leíró modellezésre, szövegbányászásra, optimalizálásra, szimulációk futtatására, előrejelzésre és az adatok térbeli kapcsolatain alapuló elemzésekre használhatók. Ez az analitikai eszköztár, a SAS negyedszázados adatkezelési és adattárház-építési szakismereteivel ötvözve, sehol máshonnét be nem szerezhető alapként használható a vállalatok működésének megalapozására és bővítésére.

“A vállalatok hajtóerejének, a tudásnak az előállítása összetett folyamat, amelyben szükséges, de nem elégséges összetevők azok a lekérdező és kimutatás-készítő eszközök, amelyeket egyesek ’üzleti intelligenciának’ hívnak. A vállalatok működését átfogó BI-megoldások következő generációjának megjelenésével párhuzamosan a vállalatok bizonyítottan működőképes technológiákat keresnek, amelyek hasznosítani tudják a meglevő erőforrásokat – például hardvert, ERP rendszereket, adatbázisokat, stb. Vertikálisan integrált megoldásokat keresnek, amelyek gyorsan megtermelik bekerülési költségüket, s megfelelnek felhasználóik ágazatspecifikus követelményeinek. S ezeket a megoldásokat olyan szállítótól kívánják megvásárolni, amely integrált, s ugyanakkor rugalmas technológiákat nyújt az tudástermelő értéklánc minden szakaszához, az adatok kinyerésétől és tárolásától, azok lekérdezésén és kimutatásokba való kigyűjtésén keresztül a legfejlettebb adatelemzésekig. A SAS ilyen szállító” – zárta le okfejtését Jim Goodnight, a SAS elnök-vezérigazgatója.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle