Connect with us

technokrata

Matáv: több mint 900 forint

Dotkom

Matáv: több mint 900 forint

A tőzsde csütörtöki forgalma meghaladta a négymilliárd forintot. A legnagyobb – több mint 1 milliárd forintnyi – érdeklődés középpontjában ezúttal a Matáv és a Mol álltak, mely során a telekommunikációs papír ára 900 forint fölé emelkedett.

Néhány napja folyamatosan 8.000 pontos határ körül mozog a hazai tőzsdeindex, mely a nemzetközi piacokhoz mérve figyelemre méltó eredmény. Június 12-én azonban a bizonyos 8.000 pont alá csúszott a BUX, amely a nap folyamán 0,4%-kal 7.982 pontig gyengült. A forgalom is alacsony, 3,8 milliárdos volt – így joggal állíthattuk volna, hogy az uborkaszezon teljes mértékben beköszöntött. A nap két vesztese a Mol és a Matáv volt, az olajipari papír 1,1, a távközlési részvény 2,2%-ot vesztett értékéből.

A fekete nap után azonban emelkedéssel nyitott a BUX csütörtökön. A nap végére a forgalom meghaladta a négymilliárd forintot, és ezúttal a szerdai vesztesek, a Matáv és a Mol iránt volt a legnagyobb, 1 milliárd forintot meghaladó érdeklődés. A telekommunikációs papír ára 900 forint fölé emelkedett, emellett a Synergon is magára vonta a befektetők figyelmét azzal, hogy a napokban a menedzsment az eredményvárakozásairól, a piaci helyzetről több nyilatkozatot is adott – mindez pedig kedvezően hatott az értékpapírokra.

A nemzetközi tőzsdék csütörtökön jelentős veszteségeket szenvedtek el. Mialatt az európai gazdaságok állapotáról kielégítő adatok láttak napvilágot, az amerikai kiskereskedelmi forgalom visszaesést jelentett.

A nap kedvezőtlen alakulását a Lucent piacnyitás előtt megjelentetett profit- és árbevétel-előrejelzése váltotta ki. A távközlési felszerelést gyártó cég árbevétele a második negyedévben is csökkent, s annak ellenére, hogy a vesztesége így is kisebb az előző negyedévhez képest, költségtakarékosságra kényszerül. A bevétel további esése megdöbbentette a piacot, mivel a cég nemrég még azt prognosztizálta, hogy árbevétele eléri az előző negyedév szintjét.

A távközlési szektorra negatívan ható Lucent-eredmény miatt éven belüli mélypontjára esett a londoni és a párizsi tőzsdeindex is, és emiatt már nem volt kérdéses, hogy a Wall Street is eséssel indítja a kereskedését pénteken.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle