Connect with us

Hirdetés

technokrata

Interjú Dr. Kövesi Gabriellával, a Matáv szolgáltatásjogi osztályvezetőjével a kedvezmények megszűné

Dotkom

Interjú Dr. Kövesi Gabriellával, a Matáv szolgáltatásjogi osztályvezetőjével a kedvezmények megszűné

A hétről-hétre feszültebb hangulattal körülvett, az alternatív telefontársaságok, az Internet-szolgáltatók, a Hírközlési Felügyelet és a lakosság kereszttüzében álló Matávról Dr. Kövesi Gabriellát, a társaság szolgáltatásjogi osztályvezetőjét Sós Éva, a Terminal.hu gazdasági rovatvezetője kérdezte.

Hónapról hónapra feszültebb a hangulat a Matáv körül. A távközlési részvénytársaság-ellenes hangok először akkor jelentek meg, amikor a társaság megosztási referenciaajánlatát nem fogadta el a Hírközlési Döntőbizottság (HDB). Az alternatív távközlési szolgáltatók felháborodtak a magasnak tartott tervezett összekapcsolási díjak miatt, az internetes cégek a bevételmegosztás és a számlázás okán emelték fel a hangjukat. A lakosság egy részét a kedvezményes internetezést lehetővé tevő csomagok megszűnése háborította fel, emellett politikai oldalról sem az egyetértés tükröződött.

Az alternatív telefontársaságok, az Internet-szolgáltatók, a Hírközlési Felügyelet és a lakosság kereszttüzében álló társaságról Dr. Kövesi Gabriellát, a Matáv Rt. szolgáltatásjogi osztályvezetőjét kérdeztem.

Terminal – Igaz-e az a hír, miszerint a Matáv Rt. adminisztratív hiba miatt nem küldte kellő időben szét azokat a felmondóleveleket, amelyek a kedvezményes szerződések felbontását tartalmazták?

KG – A Matáv 2002. április 29-én bejelentette, hogy július 1-jei hatállyal kivezeti a piacról átalánydíjas termékeit: a Mindenkinek csomagot és a 150 Ft-os kedvezményt. Mivel a Mindenkinek csomagra előfizetői szerződést is kötöttünk ügyfeleinkkel, ugyanezen a napon névre szóló írásos tájékoztatást küldtünk nekik a csomag megszűnéséről, és 60 napos felmondási idővel felmondtuk a szerződést.

Azonban a levelek három időpontban kerültek szétküldésre. A július 1-jei kivezetésű előfizetői kör időben kapta meg a tájékoztatást és a szerződésfelbontást tartalmazó borítékot, a második körben azok kaptak értesítést, akik az utolsó napokban kötötték meg szerződéseiket vagy viszonteladókon keresztül – így még nem szerepelhettek a Matáv listáján. Azok az előfizetők, akiknek technikai okokból május 6-án adtuk postára az értesítést, július 9-e a szerződés megszűnésének időpontja. Azok az előfizetőink pedig, akik az április 29-ei és a május 6-ai felmondólevelet sem kaphatták meg, mivel postacímük megváltozott vagy elégtelen volt, augusztus 10-éig vehetik igénybe a Mindenkinek csomagot.

Terminal – A Deutsche Telekom köteles átalánydíjas Internet-elérést biztosítani a német telekommunikációs- és postaügyi hatóság határozata alapján. Mennyire befolyásolja a Matávot a többségi tulajdonosával kapcsolatos események?

KG – Teljesen más a szabályozási környezet, nem befolyásolják egymást a két szolgáltató üzleti döntései.

Terminal – Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium támogatás helyett programokat dolgoz ki a megfizethető Internetért. Jelenleg hol tartanak a tárgyalások?

KG – Voltak egyeztetések, de még korai lenne bármit is mondani.

Terminal – A leköszönő kormány által létrehozott Egyetemes Távközlési Támogatási Alapból (ETTA) a kispénzűek telefonhasználatát támogatók közül milyen arányban részesül a Matáv Rt.?

KG – Az egyetemes szolgáltatást egyetemes szolgáltatók végzik, akikkel a miniszter állapodott meg arra tekintettel, hogy az ország egész területén biztosított legyen az egyetemes szolgáltatás. Ez egy minimum szolgáltatói készlet, amely az adott ország területén minden előfizető számára földrajzi helyzettől függetlenül biztosítja a távközlési lehetőségeket, megfizethető áron.

Elõfordulhat azonban, hogy az egyetemes szolgáltatás ráfizetéses, így gondoskodni kell ennek kompenzálásáról. Ennek érdekében és a Hírközlési Törvény alapján született meg az Egyetemes Távközlési Támogatási Alap, mely egyébként nem magyar találmány – az Európai Unió egyik intézkedésének átültetése. Ide a szolgáltatók külön jogszabályban meghatározott módon kiszámított befizetéseket teljesítenek, és az egyetemes szolgáltató indokolt és ténylegesen az egyetemes szolgáltatásból származó veszteségeit is ebből tudja fedezni.

Ezen úgynevezett kisfogyasztói csomagok finanszírozása érdekében az összes távközlési csoport (Vivendi, Pantel, Matáv stb.) befizeti az árbevétele alapján kalkulált összeget, visszaigényelni azonban csak az egyetemes szolgáltatók tudnak – mint a Monortel, a Vivendi, a HTCC (Hungarian Telephone and Cable Corporation) és a Matáv – előfizetőik számának arányában.

Terminal – A jogszabályok szerint a havi előfizetési díjat 3 százalékkal, a helyi hívások díját pedig legfeljebb 5 százalékkal növelhetné a távközlési társaság a jövő hónap elejétől, erre mégsem kerül sor. Miért döntött úgy a Matáv Rt, hogy nem él a törvény adta lehetőségeivel.

KG – A Minisztérium 3/2002-es díjrendelete szabályozza hatóságilag a távközlés árait. A rendelet szerint július 1. fordulónap, így jogukban áll az egyetemes szolgáltatóknak áraikat a rendeletben foglalt határokat betartva, megemelni – de ez nem kötelező!



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés