Connect with us

technokrata

Interjú Fabiányi Gáborral, a KÜRT Rt. marketingigazgatójával az EU-küldöttség látogatása kapcsán

Dotkom

Interjú Fabiányi Gáborral, a KÜRT Rt. marketingigazgatójával az EU-küldöttség látogatása kapcsán

Az EU szakemberei és újságírói a világszinten is egyedülállónak számító adatmentési tevékenység mellett megismerkedtek a szintén nemzetközi érdeklődésre számot tartó Informatikai Biztonsági Technológiával (IBiT), és a KÜRT ezekkel kapcsolatos kutatási-fejlesztési tevékenységével. Az eseménnyel és a céggel kapcsolatban Fabiányi Gábort, a KÜRT Computer Rendszerház Rt. marketingigazgatóját Sós Éva, a Terminal.hu gazdasági rovatvezetője kérdezte.

A Külügyminisztérium szervezésében zajló, Magyarország csatlakozását elősegítő program keretében a múlt héten hazánkban járt küldöttség meglátogatta a KÜRT Rt.-t.

Az Európai Unió szakemberei és újságírói a világszinten is egyedülállónak számító adatmentési tevékenység mellett megismerkedtek a szintén nemzetközi érdeklődésre számot tartó Informatikai Biztonsági Technológiával (IBiT), és a KÜRT ezekkel kapcsolatos kutatási-fejlesztési tevékenységével.

Az eseménnyel és a céggel kapcsolatban Fabiányi Gábort, a KÜRT Computer Rendszerház Rt. marketingigazgatóját faggattam.

Terminal – Az informatikát sújtó recesszió ellenére, valamint a sikeresen zárt 2001-es év után idén is hasonló eredményeket vár a KÜRT?

FG – 2002-ben a KÜRT még sikeresebb évet vár. Az informatikát valóban némi recesszió sújtja, de ezzel párhuzamosan nő az informatikai biztonság jelentősége, és ezt a cégek-vállalatok is egyre jobban felismerik. Kénytelenek, hiszen a saját bőrükön is tapasztalják, hogy az az informatika, amire rábízzák az adataikat, üzleti folyamataikat, meglehetősen sérülékeny és komoly kockázati tényezőt jelent. Egy pénzintézetnél történt elemzésnél megállapították, hogy az informatikai kockázatok aránya az üzleti kockázatok között a korábbi tízegynéhányról 60 százalék körülire nőtt. Ez borzasztó magas szám!

A KÜRT módszertana, az IBiT (Informatikai Biztonsági Technológia) nagyon sikeres, tanácsadóink Magyarország legnagyobb vállalatainál dolgoznak. Az adatmentés üzletág a tavalyi, 100%-os növekedést produkáló év után, idén is tovább növeli a bevételeit, még ha a növekedés nem is olyan nagy arányú, mint 2001-ben.

Terminal – A KÜRT-höz főként vállalatok, cégek, intézmények fordulnak adatmentési segítségért, vagy inkább a magánszemélyek jellemzők? Ebből leszűrhető olyasmi, hogy a fent említett két csoport valamelyike jobban odafigyelne a megelőzésre?

FG – A korábbi évekre jellemző volt, hogy főként vállalatok-cégek fordultak hozzánk adatmentési szándékkal. Ma már azonban egyre nagyobb számban jelentkeznek magánszemélyek is. Ennek valószínűleg több oka is van. Nyilván az informatika széles körű elterjedésével egyre több és értékesebb adat található a magánszférában is, illetve az általános életszínvonal emelkedésével ez a réteg is többet tud áldozni ilyen célokra. Legnagyobb arányban kis- és középvállalatok adatvesztési eseteivel találkozunk.

A nagyvállalatoknál fordítják a legtöbb figyelmet a megelőzésre, de a tőlük érkező winchesterek mutatják, hogy azért ott is van még teendő… Általánosságban elmondható, hogy a kisebb cégeknél a megelőzésre jóval nagyobb gondot kellene fordítani. Ez nem feltétlenül azt jelenti, hogy nincsenek tudatában a veszélynek – sokszor a megfelelő védekezési módszerek ismeretének hiánya okozza a bajt.

Terminal – Melyek a leggyakoribb okok, hogy valaki adatmentésre szorul (vírus, fizikai sérülés, gyári hiba, rossz minőség)?

FG – A hozzánk kerülő esetek legnagyobb részénél valamilyen hardverhibáról van szó. Statisztikáink szerint érdekes módon a félelmetes hírű vírusok csak mintegy 7%-ban felelősek az adatvesztésekért. Ennek oka az lehet, hogy ezek ellen ma már meglehetősen hatékonyan tudunk védekezni, és ezért ritkán okoznak tényleges rombolást.

Terminal – Mint tudjuk, a Külügyminisztérium szervezésében zajló, Magyarország csatlakozását elősegítő program keretében európai uniós küldöttség járt a KÜRT-nél. Mekkora változást eredményezhet ez a cég életében?

FG – Közvetlen kihatása ennek a látogatásnak valószínűleg nem lesz a KÜRT életére. Hozzánk azért jöttek, mert a Külügyminisztérium európai integrációval foglalkozó osztálya többek között minket választott ki mint olyan magyar informatikai céget, amely vélhetően olyan értékeket tud felmutatni, amelyek Magyarország megítélésére is pozitív hatással vannak. Az utólagos visszajelzések szerint igen jó benyomásokkal távoztak tőlünk a küldöttség tagjai. Hogy ennek lesz e valami hozadéka a KÜRT számára, ma még nem látható.

Terminal – Mekkora a nemzetközi érdeklődés az Informatikai Biztonsági Technológia (IBiT) iránt?

FG – Számos nemzetközi projectben veszünk már részt jelenleg is, és további multinacionális vállalatokkal vagyunk tárgyalásban. Az mindenesetre jól látható, hogy az általunk kidolgozott módszertan és informatikai biztonsági rendszer (IBiT) komolyan felkeltette ezen nagyvállalatok érdeklődését is.

Terminal – Mi várható az informatikai biztonsági témában elindított, 3 év futamidejű, fél milliárd forintos költségvetésű projecttől?

FG – A KÜRT-nek – adatmentési tevékenységéből eredően – nagy mennyiségű, tudományosan feldolgozatlan információ van birtokában az informatikai katasztrófák bekövetkezésével és az adatvesztések okaival kapcsolatban. Ezekből és más kutatási adatokból kívánjuk meghatározni azokat a tényezőket, amelyek egy-egy szervezetre nézve konkrét informatikai fenyegetettségeket jelenthetnek.

A project elsődlegesen az informatikai kockázatkezelési és adatbiztosítási rendszer alapjait hivatott megteremteni. Mivel az adatbiztosítás értékmeghatározása jelentősen eltér az egyéb vagyoni érték meghatározásától, ezért kiemelt fontosságú kutatási terület az objektív informatikai értékmeghatározás módszertanának kidolgozása. A project keretében kidolgozandó módszertan megteremti a homogén, egyszerű és áttekinthető informatikai infrastruktúra alapjait – ennek segítségével meg lehet tervezni azoknak az eljárásoknak a bevezetését is, amelyek garantálhatják, hogy a jövőben az informatikai infrastruktúra magasabb biztonsági szinten működhessen.

Terminal – Mennyire ismertek a KÜRT eredményei világviszonylatban – és az Európai Unióban?

FG – Adatmentési technológiánkat világszerte ismerik, a világ minden pontjáról érkeznek hozzánk pórul járt winchesterek, RAID-rendszerek (például bankoktól, a világ legnagyobb autógyártó cégeitől), az amerikai kontinenstől kezdve Ázsián át Afrikáig. Európában a földrajzi közelség miatt természetesen még jobban ismerik a nevünket, innen jön hozzánk a külföldi mentések legnagyobb része.

Számos nagy tekintélyű külföldi sajtóorgánum adott már hírt a KÜRT adatmentési technológiájáról, olyanok mint például a Business Week vagy a The Guardian, de több cikk jelent meg rólunk japán lapokban is.

Az IBiT (Informatikai Biztonsági Technológia) még nem ennyire ismert külföldön. Ez érthető is, hiszen csak az utóbbi néhány évben értékelődött fel nagymértékben az informatikai biztonság, és az ilyen komplex rendszerek és módszertanok iránti kereslet is ennek megfelelően alakult. Azonban a a nemzetközi vállalatok részéről jelenleg megmutatkozó érdeklődés és nemzetközi projectjeink sikere azt ígéri, hogy hamarosan talán az IBiT (vagy angol nevén ISyS) is az adatmentési technológiáéhoz hasonló elismertséget kap világszerte.

Terminal – A EU-csatlakozástól milyen előnyöket remél a KÜRT?

FG – A KÜRT számára konkrét előnyt jelent a csatlakozás, illetve a határok eltörlése, mégpedig elsősorban az európai régióból érkező adatmentések szállítási idejének lerövidülése miatt. Ez azért nagyon fontos, mert az adatmentésnél az idő szinte minden esetben kulcstényező. A határok eltörlésével megszűnne az a bizonytalansági faktor, amit a vámolási eljárás miatti késlekedést jelent. Természetesen az IBiT számára is jobban kinyílik a piac az Unióba való belépéssel.

Terminal – A Kürt Rt., a Magyar Tudományos Akadémia egyik intézete és a Veszprémi Egyetem egyik tanszéke által kidolgozott adatbiztosítási módszereknek köszönhetően mikortól kezdődik azon időszak, amikor bármilyen cégek, vagy akár magánszemélyek biztosítást köthetnek adataikra?

FG – Ezt nehéz pontosan megjövendölni, de reményeink szerint néhány év múlva a piac igénye, illetve az akkor már szinte biztosan rendelkezésre álló módszertan tömegméretekben is lehetővé teszi majd az adatbiztosítást.

Terminal – Esetleges üzenet, ajánlat a Terminal.hu olvasói számára?

FG – Szeretettel üdvözöljük a Terminal olvasóit, és ha bármilyen kérdésük, gondolatuk, észrevételük van a KÜRT valamely szolgáltatásával, termékével kapcsolatban, kérjük tegyék meg akár a KÜRT Fórumában, akár e-mailen.

Terminal – Fabiányi Gábor – köszönjük az interjút, és további sikereket kívánunk a KÜRT Rt.-nek!Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle