Connect with us

technokrata

Módosul a PC-kre adott garancia?

Dotkom

Módosul a PC-kre adott garancia?

A kínai kormány megnöveli a PC-forgalmazók által nyújtandó garancia-szolgáltatást a feketekereskedelem és a hamisítványok visszaszorítása érdekében.

A számítógép-kereskedelem garancia-szolgáltatásának kormányzati behatás által történő megnövelése a fekete-kereskedelem és a hamisítványok elterjedését próbálja visszafogni Kínában.

Egy kormányzati kezdeményezés hatályba lépése után a kínai garancia-szolgáltatások feltételei várhatóan a számítógépekre is kiterjednek még a nyári értékesítési szezon előtt, amely a piaci mozgásokat figyelő szervek szerint különösen a piac azon szegmenseit érinti rosszul, ahol a garancia-kezelés eléggé ismeretlen a kereskedők számára.

A State Administration for Industry and Commerce valamint számos külföldi kirendeltség által létrehozott, úgynevezett „hármas garancia” irányelve során ugyanis a kereskedő vállalja, hogy minden olyan terméket, amely érvényes jótállással rendelkezik, visszajuttat a gyártóhoz, ahol megjavítják, vagy kicserélik – ha szükséges. Ennek reményében a feketekereskedelem és a hamisítványok elterjedését próbálják megakadályozni, melyet elsőként a mobiltelefonoknál alkalmaztak a múlt évben – azonban a fogadtatás eléggé langyos volt.

A piacelemzők szerint, ráadásul az egész PC-szektorban nehéz lesz ezt az elvet elfogadtatni, ugyanis a jótállás már elég rég óta része az iparág gyakorlatának a márkanévvel rendelkező komputergyártók között. Azonban a klón, vagy a névtelen PC-kereskedők, amelyek jelenleg 30 százalékát teszik ki a kínai számítógép-piacnak, úgy vélik, hogy az általuk kínált alacsony ár vonzereje eltűnik, a profittal együtt, ugyanis sok pénz felemészt a garancia-szerviz.

Az Acer és más tajvani vállalatok szerint a kínai kormány terve az első fő lépés a fogyasztók védelmének érdekében. Kínában a növekvő számú PC-vásárlók által egyre több panasz érkezik a gyorsan eltűnő kereskedők miatt, ugyanis rengeteg probléma van a klón-piacos számítógépekkel – gyakran hibásak, és nincs megoldás a jótállás hiánya miatt.

Az Asustek szerint a kormány garancia-irányelve arra sarkalja majd a fogyasztókat, hogy olyan számítógépeket vegyenek, amelyek gyártói – a vásárlás után is – képesek szolgáltatásokat nyújtani, így a vevő is nyugodt, és a márkanévvel rendelkező gyártók eladásai is megnövekednek.Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

SmartPhone

Tipp