Connect with us

technokrata

Új mobilpiaci tendencia: hozzáadott értékű szolgáltatások

Dotkom

Új mobilpiaci tendencia: hozzáadott értékű szolgáltatások

A Java elterjedtsége rohamosan nő a mobil készülékekben való jelenlét miatt.

A mobilkészülék gyártók, a mobil szolgáltatók, valamint az érvényes tendencia szerint a mobilkészülékek piacán már nem az új előfizetők toborzása, hanem ezeknek a készülékeknek a cseréje, és a hozzáadott értékű szolgáltatások nyújtása az, ami a piac nagyságát növeli. 2002-től kezdődően az értéknövelt, azaz új alkalmazásokat és szolgáltatásokat nyújtó készülékek fogják a piac egyre nagyobb hányadát kitenni. Ennek alapvető eszköze a Java környezet alkalmazása.

A Java által kínált nyílt környezet lehetővé teszi, hogy a külső fejlesztésű alkalmazások folyamatosan letölthetőek legyenek a mobiltelefonra, újabb és újabb alkalmazások legyenek telepíthetőek a mobilkészülék teljes élettartama során, nemcsak a kezdeti vásárláskor.

A mobil szolgáltatók számára az alkalmazás-letöltés várhatóan emeli majd a forgalmat, valamint új bevételi lehetőségeket nyit – például díj megfizetése ellenében új szolgáltatásokat vezethet be, vagy rendelkezésre bocsáthat letölthető tartalmakat, például játékokat. A kompatibilitás és a kölcsönös együttműködés azok a kulcsfontosságú tényezők, amelyekre támaszkodva létrehozható az egyszerűen használható, akár szórakozást is kínáló tartalmak.

Például dinamikusan generált, személyre szabott részvényinformációk, amelyek grafikonokat jeleníthetnek meg, valamint vételi és/vagy eladási értesítéseket küldhetnek a vezeték nélküli hálózat hatékony kihasználásával, valós idejű, helyi időjárás jelentések, amelyek időszakosan frissített előrejelzésekként jelennek meg, valamint játékok, amelyeket az egyes felhasználók letölthetnek, és kapcsolat nélkül játszhatnak, ily módon biztosítva a vezeték nélküli hálózat költség-hatékony kihasználását.

A Sun Microsystems nemrégiben bejelentette az iparág első kezdeményezését arra, hogy a webes szolgáltatások szabványai mobil és kisméretű kliensberendezésekre, például mobiltelefonokra, PDA-kra, set-top készülékekre, autós rendszerekre és otthoni internetes eszközökre is eljussanak. Az új szolgáltatás a Java 2 Platform, Micro Edition-re (J2ME™) építve segít a műszaki architektúra egyesítésében, a háttérszerverektől egészen a kis készülékekig. Elemzői becslések szerint 2006 végére több mint egymilliárd Java alapú kézi készülék lesz forgalomban, így a webes szolgáltatások technológiáinak eljuttatása a kézi készülékekre az egész világon jelentkező igény.

A Java 2 Platform, Micro Edition a Java platformnak az a része, amely a mobil, kézi eszközök, úgymint mobiltelefonok, személyes digitális asszisztensek és személyhívók, valamint más egyéb kliens rendszerek, úgymint TV készülékre kapcsolódó berendezések, autóba épített rendszerek és smartcard-ok egyre szélesebb körének igényeit célozza meg. A Java platform kulcsfontosságú eleme a Sun Open Net Environment (Sun ONE ) architektúrának, és biztosítja azt a szoftvert, amely többféle hardver platformot és kliens eszköztípust – például a Motorola iDEN telefonokat – átfogó, egyre intelligensebb alkalmazások és szolgáltatások létrehozásához és bevezetéséhez szükséges.

A Java™ technológiákban rejlő ígéretes lehetőségekre építve a Sun Microsystems Inc, a Nextel Communications, Inc. és a Motorola, Inc. bevezette az első Java technológiával működtetett telefonokat és szolgáltatásokat.

A Motorola i85s és i50sx készülékek Java technológiát tartalmaznak, amely lehetővé teszi személyre szabott és interaktív szolgáltatások bevezetését is. Az új Motorola telefonok kezdeti szolgáltatásai között szerepelnek vertikális alkalmazások, például specializált üzleti számológépek vagy egy költségjelentés készítő szoftver. A most rendelkezésre álló szolgáltatások mellett még számos alkalmazás fejlesztése van folyamatban.

A Sony Ericsson is a Java technológiára vonatkozó licencszerződést írt alá a Sun Microsystems-szel, mivel a játékok és a szórakoztató szolgáltatások a Sony Ericsson termékstratégiájának alapvető fontosságú részét képezik. A Java kulcsfontosságú része a multimédiás kommunikációs alkalmazások fejlesztésének. A több évre szóló szerződést a Java Micro Edition (J2ME) technológia licencének megvásárlásáról, szolgáltatások átírásáról, valamint a Java jövőbeni fejlesztéseiről írták alá

A fogyasztók számára a J2ME technológiára felkészített interaktív szolgáltatások jelentik a következő lépést napjaink szöveg-alapú, statikus tartalmának meghaladásában. A Java szoftver támogatja a vezeték nélküli eszközök könnyen használható, grafikus interaktív felületek kialakítását, és így fokozza a felhasználó használattal kapcsolatos benyomásait, mind a hangokkal, mind a színekkel, valamint a képekkel, amik megjeleníthetőek a képernyőn. A J2ME technológiára alkalmassá tett telefonokkal és egyéb vezeték nélküli eszközökkel a felhasználók új szolgáltatásokat tölthetnek le, miközben interaktív módon csatlakoznak a hálózathoz.

A Java technológiák számos fontos előnyt kínálnak a vezeték nélküli szolgáltatások támogatása terén:

– Az alkalmazások betöltése igény szerint történik. A felhasználó dönthet úgy is, hogy igény szerint tölti le az alkalmazásokat ahelyett, hogy az eszköz gyártója által előre telepített alkalmazásokkal feltöltött készüléket vásárolna. Ez segít megőrizni a felhasználó vezeték nélküli eszközzel kapcsolatos befektetésének értékét, és lehetővé teszi szükségessé a szolgáltató számára, hogy javítsa és bővítse szolgáltatás kínálatát.

– A Java technológiákhoz olyan könyvtárak tartoznak, amelyek az alkalmazás fejlesztő számára lehetővé teszik a gazdagabb, intuitívabb grafikus felhasználói felületek kialakítását. Ezáltal a szolgáltatók személyre szabott és vonzó alkalmazásokat és szolgáltatásokat kínálhatnak, amelyek differenciálják a portfoliójukat, miközben megkönnyítik a szolgáltatások használatát is a felhasználók számára.

– A Java technológia lehetővé teszi a hálózati sávszélesség intelligensebb kihasználását (pl. GPRS, csak azt az időt fizeted, amikor valóban letöltesz,) mivel az alkalmazások letöltődnek a készülékekre és lokálisan kerülnek felhasználásra. A hálózatra csak akkor kell felkapcsolódni, ha adatokra van szükség a szerverről.

– A Java technológia platformok közötti és több eszközre kiterjedő támogatást biztosít. A J2ME és MIDP technológiák ugyanazt az alkalmazást bármely támogatott rendszertípuson képesek futtatni. Ez kulcsfontosságú a fogyasztói készülékek piacán, mivel számtalan áramkör és operációs rendszer kombináció létezik.

– A Java technológia a vezeték nélküli eszközökön teljesen új fejlesztői platformot hoz létre, amely többféle készüléktípust és rendszerek közötti platformokat fog át. A hálózati infrastruktúrában a Java platform robusztus végpontok közötti megoldást képvisel, amely lehetővé teszi a fejlesztők számára, hogy ugyanazokat az eszközöket és ismereteket használják innovatív szolgáltatások fejlesztéséhez és bevezetéséhez. A szolgáltatók többféle gyártótól származó eszközeiket úgy kínálhatják, hogy nem kell mindegyikhez külön támogatást biztosítaniuk. A fogyasztók nagyobb választási lehetőséggel rendelkeznek az általuk használt eszközök és a rendelkezésre álló szolgáltatások terén.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle