Connect with us

Hirdetés

technokrata

Új PDA-k: hosszabb használati idő, nagyobb teljesítmény

Dotkom

Új PDA-k: hosszabb használati idő, nagyobb teljesítmény

A következő generációs Palm kéziszámítógépek előnyre tesznek szert a Pocket PC-alapú zsebgépekkel szemben, legalábbis a használati idő terén biztosan.

E hét elején, Londonban került megrendezésre a Palm cég PalmSource nevet viselő, fontos fejlesztői konferenciája, ahol többek között a következő generációs Palm tenyérgépekben alkalmazásra kerülő chipek, és jövőbeni alkalmazások is bemutatásra kerültek.

A multimédiás funkciók, illetve a gyors processzorok alkalmazása nem számít újdonságnak a Pocket PC-alapú kéziszámítógépek esetében. Ezzel szemben izmosabb chipeket tartalmazó Palm OS-t futtató tenyérgépek csak az idei év vége, a jövő év eleje tájékán fognak piacra kerülni, a jelenleg elérhető modellekben szinte kizárólag 33 MHz-es órajelű Motorola DragonBall processzorokat alkalmaznak (illetve némely Sony Cliében 66 MHz-es órajelű változatot).

A Palm cég számára több gyártó, többek között a Texas Instruments, a Motorola és az Intel fogja beszállítani a szükséges chipeket. A hét eleji konferencián a Motorola mutatta be első ARM archtektúrán alapuló lapkáját, amely a DragonBall MX1 nevet viseli. Noha ez a chip ugyanazon a technológián alapszik, mint a Pocket PC-s tenyérgépekben széles körben alkalmazott Intel StrongARM processzorok, a Motorola közlése szerint saját termékük a Palm OS 5 szoftverrel kiegészülve kevésbé energiaigényes, azaz hosszabb használati időt képes biztosítani. Várakozásaik szerint egy újgenerációs, ARM-alapú Palm PDA közel kétszer annyi ideig lesz használható egy töltéssel, mint egy Pocket PC modell.

Sőt! A Motorola egyik képviselője a PalmSource-on egy valós idejű MPEG videó kódoló-dekódoló és egy, a kéziszámítógéphez csatlakoztatott kicsiny videokamera használatát is bemutatta. Kyle Harper, a vállalat mobil eszközökkel foglalkozó részlegének igazgatója a demonstrációt követően elmondta, hogy ugyanezen applikáció azonos szinten történő használatához Pocket PC esetén az operációs rendszer robosztussága miatt a jelenleg elterjedt 206 MHz-es StrongARM CPU-knál kétszer gyorsabb chipek használatára lenne szükség.

A Motorola DragonBall MX1-es processzor darabára 10 ezres tétel rendelése esetén eleinte 13 dollár lesz, ám Harper közlése szerint a milliós gyártási szint eladását követően még lejjebb fog csökkenni.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés