Connect with us

Népszerű az elektronikus bankolás

Dotkom

Népszerű az elektronikus bankolás

Magyarországon 151 ezren használják kisebb-nagyobb gyakorisággal az elektronikus bankolást, s kétszer annyian veszik igénybe a telefonos banki szolgáltatásokat – áll a Netsurvey Internetkutató Intézet idei első negyedévi felmérésében.

Az adatok 400 olyan gyakori internetező bankolási szokásait mutatják, akik egyben valamelyik pénzintézet ügyfelei is. A Netsurvey szerdai sajtótájékoztatóján Bokker Sándor ügyvezető igazgató elmondta, hogy Magyarországon 626 ezren interneteznek hetente többször, ezért ezt a szegmenst tekintik az elektronikus bankolás potenciális ügyfélbázisának.

Az online szolgáltatás-használók 86 százaléka a számlaegyenleg lekérdezésére, 67 százalék átutalási megbízásra, 45 százalékuk pedig információgyűjtésre és az online bankolási lehetőségek összehasonlításra használják az Internetet, emellett pedig 23 százalékban betétügyletekre, és 19 százalékban árfolyam-lekérdezésre fordulnak az elektronikus bankolási megoldásokhoz.

A felmérés arra is választ adott, hogy kik a legfogékonyabbak az online bankügyletek végzésére: a diplomás, 39 éven aluli, nagyvárosi felnőttek, akik közül is a férfiak használják szívesebben banki ügyeik intézésére az Internetet, mint a nők.

Az ügyvezető igazgató szerint az internetes bankolás további terjedése részben attól várható, hogy nő a világhálóhoz hozzáférők jelenlegi 1,5 milliós tábora. Egyelőre azonban a hozzáférés még nem egyenlő a használattal, hiszen az Internethez hozzáférőknek csupán 9 százaléka használja bankügyeinek lebonyolítására a Világhálót.

Az Internetet hetenként többször használók körében a bankok közül a legismertebb az OTP, ezt követi az Erste Bank, a Postabank, a Budapest Bank és a Kereskedelmi és Hitelbank. Ugyanakkor az online bankolók legtöbbje számára az OTP Bankot a CIB Bank, a Citibank illetve az IE bank követi.

A leggyakoribb internetezők 22 százaléka egyáltalán nem tudja, hogy a bankja nyújt-e online szolgáltatást. További 10 százalékuk pedig azt nyilatkozta, hogy tudomása szerint bankja nem nyújt ilyen szolgáltatást. Az Internet leggyakoribb használói közül az online bankolási lehetőségekkel nem élők 32 százaléka azt hozta fel indokul, hogy személyesen még mindig egyszerűbb intézni a dolgokat, további 30 százalék pedig nem tartja biztonságosnak az online bankolást. Ez azonban a móri eset után megkérdőjelezhető…Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom